Det är oss det handlar om!

Bästa beslutsfattare. Ni kommer att besluta om nytt skolhus och vi vill dela med oss av våra åsikter gällande en ny skolbyggnad. Ni har tänkt på det praktiska men vi vill att ni ska veta vad vi elever tycker och vill!

Vi vill ha en gymnastiksal eftersom den används till otroligt många evenemang, t.ex. julfest, våravslutning, rastaktiviteter och hobbyverksamhet. Ska alla skolor trängas i Piug? Ni har planerat en relativt liten byggnad eftersom elevantalet långt i framtiden minskar mycket, men fram tills dess är vi fortfarande ganska många elever. Hur ska vi rymmas? Och hur kan ni vara säkra på att skolan inte växer igen? Är inte det klimatsmartare att tänka på lång sikt istället för att alltid ta den lättaste vägen ut? Bygg större och låt istället t.ex. ungdomsgården få utrymmen i skolbyggnaden kvällstid.

Vi vill att gymnasierna är på samma plats som högstadierna eftersom vi har vänner i olika åldrar och då kan man umgås över åldersgränser och det skulle kännas som ett skolcenter! Det är jättebra att det finns gemensamma utrymmen för praktiska ämnen nu, så vill vi också ha det i vår framtida skola!

Vi vill ha all elevvårdspersonal och administration på samma ställe i skolhuset för då är det lätt att hitta dem. Vi vill också kunna behålla våra egna traditioner inom skolan och inte behöva dela allt med finska sidan. Förstås är det kul med samarbete ibland men vi vill ”lysa enskilt”, och vara en egen skola. En gemensam skolgård för alla skolor hade varit en riktigt bra idé men hur kommer det att fungera med skolornas olika system och rutiner?

Vi vill ännu berätta för er om hur en drömskola skulle se ut för oss! För det första: skola är för oss så mycket mer än bara lektioner. Glöm inte det. Vi vill ha en hemtrevlig skola som inte behöver vara så extremt modern men istället mysig.

Vi vill ha mycket färger, växter, elevernas konstverk på väggarna i skolan och soffor. Vi vill ha stora fönster så att skolan fylls med natur och ljus! Vi vill inte ha för öppna ytor men ett lärarrum med en glasdörr hade inte skadat för då vet man om läraren man söker är på plats.

Vi vill ha laddningsstationer så att man kan ladda sin dator och telefon på skoltid. Vi vill också ha utrymmen där man får ha ljud och spela musik, dessa utrymmen kunde vara ljudisolerade så det inte stör andra. Vi har också önskemål om utrymmen där man kan vara själv och t.ex. ta det lugnt och göra läxor. Det finns elever av alla slag och skolan ska passa för alla!

Eftersom vi sitter med i elevkårsstyrelsen saknar vi ett eget utrymme/mötesrum där vi kunde driva vår verksamhet och detta skulle vi uppskatta i den nya skolan. Utrymmet kunde användas tillsammans med miljörådet och väneleverna!

Vår sista önskan är något riktigt häftigt, något utöver det vanliga, för vår skola. Det kunde vara något som lockar folk att komma till Pargas. Tänk vad roligt det skulle vara med en stor trampolin man kunde hoppa på under raster, en rutschbana mellan några våningar eller en uppvärmd simbassäng på skolgården. Våga tänka i lite nya banor också!

Men vad ni än beslutar, så glöm inte att diskutera med oss. Det är oss ungdomar det handlar om, eller hur?!

Ellen Kronberg
Freja Karlsson
Marielle Lindholm
Ina Sumelius
Lucas Mattjus
Emma Vahtola
Elevkårsstyrelsen i Sarlinska skolan

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*