Det är vårt val – flaggan i topp!

På söndag är det valdag och de 35 politikerna i stadsfullmäktige, stadens högsta beslutsfattande organ, byts åtminstone delvis ut.

En del av dem som har suttit i fullmäktige de senaste fyra åren och kanske också före det får fortsatt förtroende, andra slutar för att de har varit med så länge att de tycker att de har gett och gjort sitt, och andra blir inte återvalda.

Helt nya namn kan dyka upp.

Det blir en bra blandning av erfarenhet och iver, av partier och kommundelar, som speglar oss Pargasbor, vad vi tycker och tror på i början av juni anno 2021 och vem vi tycker ska representera oss de kommande fyra åren.

Samtidigt handlar valresultatet inte bara om vem som ska sitta i fullmäktige och föra vår talan i fyra år. Valresultatet avspeglar sig också naturligtvis på stadsstyrelsens sammansättning och därmed på vem som ska vara med och bereda ärendena till fullmäktige.

Valresultatet påverkar också vem som representerar oss Pargasbor i såväl stadens egna nämnder som i regionala nämnder, som avfallsnämnden och kollektivtrafiknämnden.

Också andra regionala beslutsfattande organ präglas av valresultatet. Din röst är med andra ord enormt viktig, inte bara för att det är den enda röst du har, utan för att den faktiskt har väldigt stor betydelse.

I år har man kunnat förhandsrösta i flera dagar än tidigare för att på det sättet sprida ut väljarna och minska risken för smittspridning. Det har varit populärt och vissa dagar har det varit en jämn ström av väljare åtminstone på tredje våningen i stadshuset i Pargas.

I år är det också första gången nästan i mannaminne som de som bor i centrum av Pargas röstar någon annanstans än i Sarlinskas sal på själva valdagen. I år blir det premiär för salen i PIUG som vallokal.

I Nagu röstar man i Kommunalstugan på valdagen, medan Korpoborna röstar i Kommunalgården på söndag.

Valdagen i Finland är en officiell flaggdag. ”Att flagga är ett fint och värdigt sätt att visa glädje och betona att det finns anledning till fest”, skriver Inrikesministeriet om flaggning.

Och så är det – valdagen är en festdag och för många är det tradition att man klär upp sig för att gå och rösta. En nästan lika viktig tradition för många är att dricka valkaffe efteråt, även om många i vårt rationella tidevarv har skalat bort ceremonierna och förhandsröstar på en lunchpaus mellan bankärenden och ärtsoppa.

Men varje gång vi ställer oss i valbåset, helt ensamma och med en lång lista på kandidatnamn framför oss, ska vi komma ihåg att det långtifrån är någon självklar situation.

Vi behöver inte åka många hundra kilometer förrän så kallade val som ordnas är allt annat än fria och hemliga, för att inte tala om att de skulle vara rättvisa. En riggad föreställning med få reella kandidatalternativ är inget val.

Varje gång det drar ihop sig till val ska vi som bor i Finland komma ihåg att det finns många länder där människor är beredda att sitta många år i fängelse eller till och med dö för att få rösta på vem de vill.

Vi ska känna oss lite högtidliga till mods, när vi skriver den siffra vi har valt på den blanka röstsedeln.

Det är vi som väljer vem som ska fatta besluten för oss. Det är vårt val. Det är minsann värt att flagga för.

Carina Holm

Redaktör, Pargas Kungörelser

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*