Det blir favorit i repris – Ankaracet ordnas igen under Pargasdagarna

Tävlingsdags. Snart får ankorna simma i sundet. Från vänster: Rabbe Holmberg, Annika Gustafsson och Henrik Karlstedt. Bild: Malin Johansson.

Fjolårets Ankarace lockade hundratals åskådare och i år ordnas välgörenhetsjippot igen lördagen 8 juni i samband med Pargasdagarna.

Publiksuccé ifjol

Pargas Rotaryklubb arrangerar i år igen det populära Ankaracet som blev en publiksuccé ifjol då tusen plastankor släpptes ut i Kyrksundet för att tävla om segern i välgörenhetsjippot. I år har man utökat antalet ankor till 1500 och konceptet är detsamma. Den som vill delta i lotteriet ”adopterar” en anka med ett visst nummer och klockan 11 på lördagen släpps ankorna ut i sundet.

– Vi fick mycket positiv feedback ifjol och önskemål om att ordna tävlingen igen, säger Annika Gustafsson från Pargas Rotaryklubb.

Arrangörerna vill att arrangemanget ska vara en familjefest och det konststycket lyckades man med ifjol.

– Vi tömde hela Malmen på folk, säger rotarianen Henrik Karlstedt.

Lottförsäljningen är redan i gång och lotter fås vid Kelovee, Nicolos&Nicolina, Mon Ami och vid Åbolands Fastigheter eller direkt av Rotarymedlemmarna. Även på plats och ställe kommer man att sälja lotter fram till cirka klockan 10.30 på lördagen. Lotterna kan betalas kontant eller med MobilePay.

Kyrksundet avstängt under Ankaracet

Arrangörerna hoppas att besökarna har överseende med att det kommer att vara trångt vid Kyrkbron och Runebergsbron där tävlingen äger rum. I vilken ända starten och målet blir klarnar först då man vet vilket väderstreck det blåser ifrån. Pargas Frivilliga Brandkår ställer upp med en båt i sundet och rotarianerna med flera för att övervaka evenemanget.

– Kyrksundet är avstängt under Ankaracets gång den 8 juni mellan cirka 10.30 och så länge tävlingen pågår, säger Rabbe Holmberg, president för Pargas Rotaryklubb.

Gustafsson lyfter fram att mycket tid har gått åt till att ordna med alla behövliga tillstånd och sänder en vädjan till Pargas stad om att nästa år göra en gemensam ansökan för dylika tillstånd vad gäller Pargasdagarna.

– Det skulle bespara oss mycket tid.

Stöder välmående bland familjer och unga

Huvudvinsten är i år igen en Crescent-elcykel och pris delas ut till de åtta första. Bland alla deltagare i tävlingen lottas det dessutom ut tre streamboxar. Intäkterna i jippot går till att stöda välmående bland familjer och unga i Pargas. Från Pargas Rotaryklubb är man tacksam över de sponsorer som gör det möjligt att förverkliga ett dylikt evenemang. Ankaracet stöds av Pargas Service Center, Praktia, Kelovee, Partel, Hunger & Törst, Kamu, Nicolos&Nicolina, Reimari och Archipelago Design Shop.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*