Det blir ingen luciaomröstning i år

Sprider ljus igen. Luciatraditionen lever vidare i Pargas trots ett svalare intresse i år. Bilden är från år 2013. Arkivfoto: Linda Granback.
Sprider ljus igen. Luciatraditionen lever vidare i Pargas trots ett svalare intresse i år. Bilden är från år 2013. Arkivfoto: Linda Granback.
Endast en kandidat anmäldes till årets Pargaslucia. Men ljus i vintermörkret blir det oberoende och vem som blir lucia i Pargas i år offentliggörs måndagen den 30 november.
– I ärlighetens namn var det låga intresset i år inte helt oväntat, vi hade våra aningar redan i god tid, säger Pia Prost från Folkhälsan i Pargas.
En anmäld betyder att Pargas får en ny lucia också i år och traditionen hålls vid liv. Det kan betyda att luciafirandet sker i aningen mindre skala än under tidigare år och att antalet tärnor kanske inte alltid är lika stort.

Lucia kräver ett ganska stort engagemang, så det är viktigt att de kandidater som ställer upp känner att detta är något de vill ge sin tid till.

– Vi hade möjligheten att förlänga anmälningstiden, men valde att inte göra det. Lucia kräver ett ganska stort engagemang, så det är viktigt att de kandidater som ställer upp känner att detta är något de vill ge sin tid till, säger Prost.
– Många potentiella kandidater är upptagna på annat håll eller så har de helt enkelt andra intressen. Vad vi har hört har det i och för sig varit ställvis svårt att locka kandidater också på annat håll, säger Andrea Hynynen som sitter med i luciagruppen.
Det vackra i kråksången är att det blir ett luciafölje också i år. Att själva röstningen uteblir är i sig inget stort problem, men däremot kan det knipa till litet extra i kassan med tanke på nästa års simskolor. Luciainsamlingen har nämligen varit en viktig del av intäktssidan för simskolorna.
– Folkhälsan arrangerar varje sommar sex simskolor i Pargas. Vi är den enda instansen som ordnar simskolor här och står för största delen av kostnaderna för den verksamheten, berättar Mi Ruokolahti som är vice ordförande för den lokala Folkhälsanföreningen.
Av den orsaken hoppas Folkhälsan istället att pargasborna aktivt köper luciamärken som både skolelever och under Gamla Malmens julmarknad också lucia med följe säljer innan själva kröningen i kyrkan.
Långvariga luciamamman Ann-Mari Lindholm har lämnat det uppdraget inför i år, vilket har gjort att upplägget också internt är ett annat än under tidigare år.
– Vi är sju personer som delar på uppgiften och bidrar med det vi hinner. Som tur är får vi erfarna tärnor som kan berätta för oss hur allting fungerar, skrattar Prost.
Alla tre är övertygade om att det låga intresset är ett tillfälligt fenomen och ingen allmän trend.
– Visst har det ibland varit svårare att hitta kandidater, ibland lättare. Det varierar från år till år, medger trion.
För den som vill ha luciabesök under veckan efter kröningen den 13.12 gäller det att var i kontakt. Luciabokningar tas emot i första hand per e-post på lucia2015.pargas@gmail.com och i undantagsfall efter den 15 november per telefon på 040 594 6053 där Beatrice ”Trisse” Ramström svarar.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Läs också kolumnen: Vådan av att vara lucia