Det blir rekordmånga försäljare på julmarknaden

Mycket folk i farten. Bilden är från 2015. Foto: Mikael Heinrichs.
Gamla Malmens marknadstraditioner väcks som sig bör till liv den andra lördagen i december då besökare får uppleva en äkta gammaldags julmarknadsstämning längs de smala gränderna.
Gamla Malmens julmarknad ordnas lördagen den 10 december klockan 12–16 med nästan 200 deltagande försäljare, vilket är nytt rekord. På marknaden kan besökare köpa bl.a. handarbeten, bakverk, fisk, fårprodukter, drycker och andra läckerheter.
Under julmarknaden kan man även träffa Gamla Malmens får, Alma, Kajsa, Lotta och Doris.
Invånare på Gamla Malmen sköter om fåren för att värna om kulturmiljön. Fåren och deras skötsel skapar samhörighet bland områdets invånare, livar upp området och ger ull. Förr i tiden användes fårens talg för att skydda förtöjningslinor för båtar, och av benen kokades lim. Under julmarknaden lär inget lim finnas till salu, men en mängd representanter för småskalig fårfarmning finns på plats.
Det bjuds också på försmak av den kommande ljusfestivalen Lux Archipelago, som kommer att lysa upp Pargas i november 2017. Under festivalen kommer gator, parker, gårdar och hus att lysas upp av ljusinstallationer skapade av stadens egna invånare.
Dessutom kan man träffa Pargas lucia Malin Wahtera vid Fredrikastugan.
PK