Det finns omkring tjugo veteraner i Pargas

I förra veckans PK ingick ett förtjänstfullt reportage om högtidligheterna i samband med firandet av självständighetsdagen 6.12.

Ur texten framgick att Viking Karlsson, som lade ner kransen vid Pro Patria-minnesmärket, är den sista frontveteranen vid liv i krigsveteranföreningen i Pargas. Här hade ett fel insmugit sig, som sannolikt berodde på undertecknads oklara formuleringar innan uppvaktningen.

Det skulle heta, att Viking Karlsson, 95, är den sista frontveteranen som fortfarande aktivt har deltagit i föreningens styrelsearbete och övriga tilldragelser, i sig en imponerande insats som vi värderar högt.

Föreningen har ännu i sin medlemsförteckning sex Pargasbördiga frontveteraner, födda 1920–1926. De sista kontingenterna som togs ut i fronttjänst var födda 1926. Det totala antalet veteraner i Pargas stad torde i dagsläget ligga på 17–20 då vi räknar med veteranföreningarna i Nagu, Korpo-Houtskär-Iniö och de som inte hör till någon förening.

I början av 2017, då Finland firade hundra år av självständighet, fanns det i hela landet ca 17 000 veteraner, idag har vi kvar drygt 8 000. Siffrorna talar för sig själva.

Stig-Göran Byskata
Ordförande för Pargas Krigsveteraner r.f.– Paraisten Sotaveteraanit

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*