Det händer aldrig någonting i Pargas …

Mikael Heinrichs.
För två veckor sedan var det bland annat fyra idrottsevenemang precis samtidigt inom en radie på två kilometer i centrala Pargas. Nu under veckoslutet är det bland annat Kärringkväll på Köpmansgatan i kväll, barnopera på fredag, vargungemanöver, En gåva i toner-konsert och Cold Case i Manegen på lördag, inredarens weekend i Brankis på lördag och söndag, ligahandboll och bio på söndag. Därtill säkert en hel drös med händelser som man inte ens vet om.
Igen en gång ett alldeles fullpackat veckoslut som står inför dörren, till och med utan att man tillägger alla privata åtaganden som man inte hunnit ta itu med under veckan. Konstigt att det alltid ska påpekas att det ingenting händer i byn.

Nu tycker antagligen någon att jag är negativ och gnällig. Det stämmer säkert, åtminstone till en viss mån. Förlåt.

Problemet är väl snarast det att man inte riktigt verkar hitta all information, uppdaterad med korrekta klockslag och förpackad i ett format som är lätt att ta till sig.
Det finns Pargas stads händelsekalender (få evenemang och centralstyrt), det finns Pargas.Today-tjänsten (användargenererad, men knepigt att komma igång), Skärgårdsevenemang-Saaristotapahtumia-sidan på Facebook (spretig och inte särskilt överskådligt), det finns Pargas Kungörelser (kostar att prenumerera på) och det finns en hel massa anslagstavlor (inte så överskådliga och alltid i riskzonen för ofog) i både mataffärer, utanför stadshuset och den kanske viktigaste av dem alla – den gamla blomsterkiosken mellan Axo och R-kiosken.
Ett annat problem för den som någon gång jobbat med händelsekalendrar i någon form är de evenemang som återkommer regelbundet under en längre tidsperiod. Hur ska de matas in i systemet så att listningen blir korrekt?
Handlar det om en tjänst där ”annonsören” får det hela gratis borde det inte vara oöverkomligt att mata in varje enskilt tillfälle för sig (istället för en lång händelse mellan t.ex. 1 augusti och 21 november där det varje torsdag händer en sak och varje lördag en annan).
Jag har personligen blivit kontaktad i det här ärendet och fått förslaget om att Pargas Kungörelser kunde göra någonting åt saken. En god idé, men som ensam redaktör inget man hinner ta itu med på regelbunden basis. Det detektivarbetet som krävs för att få fram en (så gott som) heltäckande listning av evenemang – om än på med Pargas kommundel som begränsning – är rätt omfattande. Lita på mig, jag vet hur mycket tid det tar. Jag har gjort det under flera års tid.
Dessutom är tidningen beroende av annonsintäkter vid sidan om prenumerationsintäkter, vilket betyder att en tjänst av detta slag borde ha en prislapp (vilket i sin tur betyder att den aldrig kan bli heltäckande).
Nu tycker antagligen någon att jag är negativ och gnällig. Det stämmer säkert, åtminstone till en viss mån. Förlåt.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi