Det lokala nyhetsåret 2016

PK 29.12.2016.
Året 2016 lider sakta mak mot sitt slut och många kanske drar en lättnadens suck.
Omvälvningarna i samhället har varit många, både internationellt och på riksnivå. Men det har hänt saker också på det lokala planet. Både positiva och negativa saker.
Året inleddes med ett av de mest lästa, kommenterade och sedda inläggen på PK:s webb och Youtubekanal. Det handlar om informationsmötet den 4 januari i stadshusets fullmäktigesal, där det var meningen att behandla den blivande förläggningen för asylsökande i Norrgårdsfastigheten. Tillfället urartade och blev istället en tillställning där den som ropade högst kunde göra sig hörd och till och med polis tillkallades för att trygga säkerheten. De behövde dock inte ingripa.
Pargas ungdomsshow Show 8 fick sin premiär den 14 januari och samlade sammanlagt ett sjuttiotal ungdomar från hela Pargas (och några från S:t Karins) till ett hejdundrande fyrverkeri av glädje och positiva vibbar. En enorm kontrast till det – i alla fall just då – rådande samhällsklimatet.
Folkrörelsen Skärgård utan gränser hade fötts redan i slutet av 2015, men visade sig på styva linan vid flera tillfällen under 2016. I februari ordnade de ett storevenemang i Brankis med ett mångsidigt utbud av både sysselsättning och musikunderhållning.
I mars avslutades Axxells samarbetsförhandlingar och ett resultat av dem var att turismutbildningen med långa anor på orten från hösten 2017 flyttar till Åbo. Trots att det innebar en negativ nyhet för Pargas verkade både lärare och studerande ivriga inför flytten – och såg mer möjligheter än hot.
Under våren blev det klart att idrotten i Pargas kunde presentera ett mycket positivt bokslut. Piffens handbollsherrar vann ligakvalet mot Dynamo Riihimäki, ParSports hockeylag gick upp i division 2 och både SC Wolves och Piffens innebandyherrar avancerade i seriesystemet. Dessutom gick det bra för ParPi:s bordtennisspelare och boxaren Mia Salokannel tog ett överraskande FM-silver.
PIF-center i Norrby är en annan positiv sportnyhet.
Inom kollektivtrafiken har det jäst så gott som hela året. Från och med början av juni fick busslinjerna mellan Åbo och Pargas samt skärgården en ny aktör, då TLO vunnit anbudstävlingen och inledde trafiken.
Kritikstormen lät inte vänta på sig, trots att bolaget inledningsvis bland annat utökade antalet turer till skärgården under sommarmånaderna. Ändhållplatsen i Åbo flyttades också under året från busstationen till Eriksgatan, nära Salutorget.
Som ett mer positivt inslag i maj landade gymnasiernas tätare och mer konkreta samarbete. Lektionspassens längder synkroniserades och flera gemensamma kurser inleddes från hösten.
Skejtparken vid Malms skola fick också synlighet i och med den officiella invigningen i slutet av maj samt att initiativtagarna vid självständighetsdagens festligheter tilldelades stadens kulturpris.
Ännu mitt under sommaren såg det bra ut för fotbollstränaren Stefan Strömborg i Ekenäs, men då hösten kom fick han silkessnöret av EIF i division 1. Nu väntar juniorarbete i FC Inter istället.
Med hösten kom nya Kombila – det vill säga den tidigare tandvårdscentralen vid Elmgrensvägen som sedan september inhyst både medborgarinstitutet Kombi och Kikarens verksamhet. Efter att man rett ut parkeringssvårigheterna har åtminstone medborgarinstitutet trivts bra i sina nya utrymmen.
Nordkalk har också varit på tapeten, inte bara i och med den utdragna tvisten på Gotland, utan också i och med vd-bytet då Jarkko Kaplin avgick och ersattes först av t.f. Tarmo Tuominen och senare Hannu Hautala. Dessutom har bolaget planer på att utvidga gruvan i Pargas så att gruvkanten kan komma till och med 30 meter närmare Sarlingatan, in på den f.d. föreningshustomten.
Dessutom sålde bolaget sin företagshälsovård till Mehiläinen som har planer på att i framtiden erbjuda sina hälsovårdstjänster också till privatpersoner i Pargas.
En annan het potatis under slutet av året har varit Pargas stads planer på att utlokalisera kosthållet till Arkea. Ärendet har behandlats både i insändarspalterna och stadsstyrelsen, men något definitivt beslut i den ena eller andra riktningen har inte ännu fattats. Mycket talar om att det kommer att bli en stor snackis under början av 2017.
Samma sak gäller kommunikationsminister Anne Berners planer på att återinföra avgifterna inom förbindelsebåtstrafiken.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi