”Det röda huset mitt i idyllen”

Bergvalla. Stenfoten visar var de äldsta delarna av huset finns. Foto: Mikael Heinrichs.
Bergvalla. Stenfoten visar var de äldsta delarna av huset finns. Foto: Mikael Heinrichs.
Kärt barn, eller i det här fallet hus, har många namn. Bergvalla – eller Sildala, som byn där huset ligger heter, används båda två då man talar om huset som sett både ett och annat. Butik, samlingslokal och skola har verkat i byggnaden, senast under en del av vårterminen 2014 hann huset fungera som skola för Vånoeleverna.
Huset har också blivit något av ”hemmahall” för de lokala LAN-entusiasterna och datorspelarna i Pargas Gaming Community som i och för sig är en helt skild förening. Men många av styrelsemedlemmarna är samma i PGC och Kamratförbundet i Skären, KFIS.
– Med det sagt skulle vi mer än gärna ha ännu flera utomstående aktörer som skulle ordna program i huset. 4H och ungmarthorna har ordnat bernläger hos oss, men det finns rum för flera, intygar ordföranden Tony Karlsson.

Vi i styrelsen har också med jämna mellanrum försökt kartlägga intresset för olika aktiviteter och höra oss för vad som skulle intressera folk. Det är fortfarande fritt fram att höra av sig.

Han påpekar att många säger att det inte finns något ställe för till exempel unga att vara, men det är en sanning med modifikation. Utrymmen finns, men de kanske inte ligger på ett stenkasts avstånd från centrum. Bergvalla ligger knappt 12 kilometer i ”fel” riktning, på Stortervolandet. Sedan är det förstås frågan om ”frihet under ansvar”, något som inte alltid visat sig fungera.
– Vi i styrelsen har också med jämna mellanrum försökt kartlägga intresset för olika aktiviteter och höra oss för vad som skulle intressera folk. Det är fortfarande fritt fram att höra av sig, påminner Karlsson.

Bergvalla. Foto: Mikael Heinrichs.
Bergvalla. Foto: Mikael Heinrichs.
Trots att föreningen är den andra till medlemsantalet riktigt stora ungdomsföreningen i Pargas (tillsammans med DUV på Ålön) är största delen av de omkring 400 medlemmarna först och främst understödande medlemmar som de aktiva inte ser så mycket av.
– Många är förstås sådana som i något skede bott i trakten och kanske flyttat bort, eller så är de äldre människor. Omkring 90 procent av medlemmarna ser man aldrig av, men de understöder ju gärna verksamheten säger Karlsson.
Huset som följde med då föreningen år 1911 köpte tomten där Bergvalla i dag står har under åren byggts ut i flera etapper. Köket och salen utvidgades på 1950-talet medan tamburen kom till under 1980-talet.
– Bland annat har här funnits en butik i tiderna. Man ser fortfarande utanför var den gamla stenfoten går, de delarna är de ursprungliga medan resten är tillbyggt, berättar föreningens vice ordförande och kassör Joel Nyman.
De senaste renoveringarna har gjorts i köket (2007) samt taket som förnyats under det senaste året.
– Värmesystemet byttes ut för några år sedan då vi installerade luftvärmepumparna vilket har gett oss klart mindre driftkostnader för uppvärmningen. Just nu är det väl främst golvet som är det nästa större projektet vi borde ta oss an, säger Karlsson.
Golvet borde fixas. Foto: Mikael Heinrichs.
Golvet borde fixas. Foto: Mikael Heinrichs.
Efter renoveringsarbetena för att hålla huset i skick ligger föreningen i dag inne i ett slags självutnämnd dvala, men hoppas kunna vända den trenden.
– Det man kanske kunde hoppas på är ett ännu aktivare samarbete mellan de olika ungdomsföreningarna som finns i staden. Jag ser inte att man längre konkurrerar sinsemellan så som man någon gång i tiden gjorde, utan nu handlar det främst om att konkurrera om den allt knappare fritiden som folk har, menar Karlsson.
Föreningen firar sitt 110-årsjubileum nästa år och hoppas kunna samla in en del material från gångna år, bland annat bilder och historier från hela föreningens historia. Berättelser, bilder och minnen tas emot per e-post (info@bergvalla.fi), via föreningens Facebook-sida eller per vanlig post (Kamratförbundet i Skären r.f., c/o Tony Karlsson, Prästgårdsvägen 1 bst. 16, 21600 Pargas).
Mötesrummet. Färgskalan och ytorna i mötesrummet är mer dämpad och neutral än på andra håll i huset. Meningen är att också andra delar av huset skall piffas upp enligt samma koncept, menar Joel Nyman (t.v.) och Tony Karlsson. Foto: Mikael Heinrichs.
Mötesrummet. Färgskalan och ytorna i mötesrummet är mer dämpad och neutral än på andra håll i huset. Meningen är att också andra delar av huset skall piffas upp enligt samma koncept, menar Joel Nyman (t.v.) och Tony Karlsson. Foto: Mikael Heinrichs.
– Någon form av jubileumsfest hoppas vi också få till stånd, men exakt hur det kommer att se ut vet vi inte ännu i detta skede. Att vi skulle få ihop en regelrätt historik kan vara önsketänkande, men något smått skall vi väl få ihop, hoppas Karlsson.
I och med att föreningen inte har så mycket egen aktivitet hyr man förstås gärna ut huset då det är möjligt. Bland egna evenemang som ordnas under hösten kan man dock nämna disco för lågstadieelever fredagen den 27.11 som riktar sig till elever från alla lågstadieskolor (inträdet är fritt, kioskförsäljning). Loppis och juljippo blir det söndagen den 29.11 med program för hela familjen.
– Vinterjippo för hela familjen har vi också ordnat nu i några års tid med pulkaåkning, glögg och grillkorv, säger Nyman.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Kamratförbundet i Skären r.f.

  • Grundad: 1906
  • Föreningshus: Bergvalla i byn Sildala
  • Ordförande: Tony Karlsson
  • Medlemsantal: cirka 400
  • Webb: www.bergvalla.fi