”Det var egentligen av misstag som vi började”

Blombutik
Angela Öhman. Det är bråttom just nu i affären och förberedelserna inför den kommande våren är i full gång.

Angela Öhman som tillsammans med sin man Roald Wikman driver blombutiken Garden Center i Pargas, har dryga 30 år bakom sig som företagare.

Coronan satte käppar i hjulet för Garden Centers 30-årsjubileum och någon fest blev aldrig av. Den andra maj i år fyller företaget redan 32 år och Angela Öhman som tillsammans med sin man Roald Wikman driver blombutiken och plantshopen Garden Center har bråda tider just nu. I samma utrymmen verkar även parets andra företag Pargas Service Center som grundades 1996.

– Vi köpte Garden Center för snart 32 år sedan. Det var egentligen av misstag som vi började, det var Bo Fredriksson som ville sälja sitt företag och mitt i allt så var vi företagare, säger Öhman.

Trädgårdsmästare till utbildningen

Öhman är utbildad trädgårdsmästare och innan hon blev företagare jobbade hon bland annat i olika blombutiker och växthus och hade på så sätt skaffat sig erfarenhet av branschen innan hon sadlade om och blev egen företagare. Men det har inte bara varit en dans på rosor att vara företagare.

– Jag är en obotlig optimist och det är nog bara korta stunder som jag har ångrat mitt val. Som till exempel då man blir tvungen att jobba på nätterna för att packa blommor färdigt till följande dag som studentrosor och julblommor.

Idag vill många odla sina egna grönsaker

För 30 år sedan köpte Öhman de flesta sommarblommorna av små växthusodlare. Det var lätt att snabbt få tag på många olika sorter i Åbo-trakten. Idag köper hon från stora företag som har massproduktion.

– På ett visst sätt är utbudet större, men ändå smalare. Man måste vara ute i god tid med sin beställning, gärna ett halvt år i förväg. Morsdagsrosorna beställs i september.
Garden Center har inga övriga anställda förutom Angela och Roald. Men från och med april tar man in en del säsongsarbetare som hjälper till med bland annat bevattningen som är tidskrävande under sommarmånaderna. Öhman berättar att det är väldigt populärt att odla själv just nu, ett fenomen som började redan innan coronan slog till. Många av de som nu köper egnahemshus vill också odla sina egna grönsaker.

– De vill kompostera och de vill odla allt från sallader till örter och tomater. Jag bistår gärna med rådgivning.

Fröna är Garden Centers specialitet

Fröna är Garden Centers specialitet och efterfrågan är stor. Öhman berättar att tomaten är årets grönsak och i fröhyllan finns allt man kan önska sig – både vad gäller grönsaker och blommor. En och annan stickling av bland annat pelargoner finns också på blomhyllan. Ett parti med påskliljor har också just anlänt och de kan redan nu placeras utomhus, upplyser Öhman. Påskliljorna tål upp till minus tio graders kyla.

– Men ha inte för bråttom med att plantera ut sommarblommorna, det kommer alltid järnnätter kring 5-7 juni. Vi har en lång och varm höst, så man hinner nog.

Hur och när man kommer att uppmärksamma sin dryga 30 år som företagare avslöjar Öhman inte. Det är bråttom just nu i affären och förberedelserna inför den kommande våren är i full gång. Det är nu det börjar klia i fingrarna på alla trädgårdsfantaster!

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*