Djupa toner utlovas i stadshuset i mars

Mathias “Vreth” Lillmåns till vänster med Finntroll på Rockharz Open Air-festivalen i Tyskland sommaren 2016. Foto: Stefan Bollmann/Wikimedia Commons

Uppdaterat 16.32: Korrigerat informationen om Finntrolls nya material

Det blir skrik i helt andra tonlägen än det brukar i stadshusets fullmäktigesal Bryggan den 16 och 17 mars.

Det ser Jakobstadsbon Mathias Lillmåns och hans kursdeltagare till då det blir dags för en av Kombi-vårens mer udda kurser: sångkursen Growl It.

Det handlar inte precis om traditionell skönsång, utan growling – det vill säga en typ av strupsång som används inom etnisk folkmusik men i västvärlden främst blivit känd genom den mer extrema metal-scenen.

Lätt att tacka ja

Lillmåns är till vardags musiker och solist i bland annat folk metal-bandet Finntroll, där han går under aliaset ”Vreth”. Dessutom figurerar han som solist i black/death metal-bandet Magenta Harvest och crustpunk-bandet Dispyt.

Mathias ”Vreth” Lillmåns

  • Ålder: 36 år.
  • Aktuell som: sångare i Finntroll (2006–), Magenta Harvest och Dispyt samt kursdragare för Growl It vid Kombi i Pargas i mars.
  • Jobbar också som frilansande ljudtekniker och producent via sin egen firma.
  • Jobbar på nytt material med Finntroll och ska ut på Finlandsturné med Dispyt under våren. Just nu är det klart med spelningar i Helsingfors, Björneborg och Jakobstad.

– Idén till den här kursen kom nog helt som en överraskning. Det var en bekant till mig som kastade fram mitt namn då medborgarinstitutet ville ordna en kurs i growling och de kontaktade sedan mig. Det var egentligen inte alls svårt att säga ja för min del, eftersom jag faktiskt har jobbat en del inom skolvärlden de senaste åren, berättar Lillmåns.

Mentor vid Novia

Han har sedan 2016 fungerat som mentor och konsult, ett slags kontaktskapare, för unga musiker vid Novias musikutbildning i Jakobstad.

– Jag har också hållit några enstaka privatlektioner för enskilda sångare, men det här blir första gången jag håller en kurs för flera deltagare. Jag har i princip ledigt i mars efter att vi gjort spelningar med Finntroll i Israel och Frankrike i februari, så det passade bra in i min kalender, säger Lillmåns som konstaterar att det är bra med en motvikt till turnélivet.

– Särskilt då man blivit litet äldre känns det bra att ha något annat också, en litet mer strukturerad vardag, skrattar han.

Hoppas på musiker

I kursbeskrivningen i Kombis vårbroschyr står det att inga förhandskunskaper krävs, men ett visst intresse för musik – av uttryckligen det hårdare slaget är nog önskvärd.

– Personligen hoppas jag att aktiva musiker och musikintresserade nappar på. Kursen i Vanda var kanske litet mindre nischad och hade fokus på att ta ut sina aggressioner. I Pargas hoppas jag på musiker som kanske söker sin stil eller vill utveckla den.

Självlärd growlare

Growling – med de finska termerna ”örinä” och ”örinälaulu” i färskt minne – är en stil som kräver en del av sin utövare. Det blir nämligen lätt fel.

– Jag började själv i princip från noll i mitten av 1990-talet och fick pröva mig fram. Det var försök och misstag som gällde och det fanns perioder då det gick åt massor av Mynthon och te. Men det hängde ihop med att jag inte behärskade tekniken. På den tiden fanns det inte så mycket förebilder och garanterat inga kurser, men i dag har man helt andra möjligheter att lära sig via dvd- och nätkurser, säger Lillmåns.

Som ung och ivrig blev det ofta tre övningar i veckan och rätt fort hittade han tekniken.

– Då det inte längre gör ont, gör man rätt, skrattar han.

Pejlar läget

Innan kursstarten kommer Lillmåns att mejla ut en förfrågan på vilken typ av musik kursdeltagarna gillar och försöker sålla fram en del låtar som han bekantar sig mer ingående med. Vissa kanske är mer intresserade av det modernare stuket medan andra gillar äldre musik från 90-talet.

– Det finns så många olika stilar att det är omöjligt att ta upp precis allt, men målsättningen är att få fram en handfull låtar som vi fokuserar mera på. Tanken är att vi inleder med ett mer allmänt snack och fråga/svar-session innan vi sedan går in mer på djupet, säger Lillmåns.

Hur i all världen kom ni på att ordna en kurs i just growling, det känns ju litet udda?
– Idén föddes egentligen ur ett inslag i Yles program Puoli seitsemän, där man besökte medborgarinstitutet Vantaan aikuisopisto som ordnade en kurs i heavysång som blev omåttligt populär. Vi ville testa samma kurskoncept i Pargas som en spännande kursnyhet till våren. I Mathias Lillmåns hittade vi en lämplig lärare till kursen och nu väntar vi med spänning på hur många kursanmälningar vi får. Ett visst förhandsintresse fanns redan innan anmälningen öppnades i tisdags, berättar kursplanerare Solveig Vesterlund från Kombi.

Growl It i stadshuset den 16–17 mars, det blir fyratimmarspass under både lördag och söndag. Mera information och anmälning på kombi.pargas.fi.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi