Elbilar och högre krav på stugorna gör solpaneler populärare

solpanel på tak
Solpaneler blir allt populärare. Foto: Jan-Ole Edberg

Allt fler hus i Pargas har solpaneler på taket. Någon direkt boom för solpaneler har coronaåret inte medfört enligt de försäljare som PK har talat med. Men det finns annat som ökar intresset för att producera sin egen energi både hemma och på stugan.

– Laddningsstationer för elbilar intresserar allt fler och laddar du din elbil med solceller, så blir det gratis grön energi, säger André Lindholm på AL-Tec i Pargas, som säljer 10–20 panelpaket per år.

Stugorna kräver mer

Då man tidigare ville ha 12 volt till stugorna är det numera 230 volt som gäller.

– Man vill ha större system till stugan så att man kan använda samma mikrovågsugn där som hemma, säger han.

Just nu är helsvarta solpaneler där man inte ser aluminiumramen eller några ränder populära.

Det är inte bara panelernas utseende utan också deras effekt som förändras.

– En tumregel är att dela årsförbrukningen med fyra, så vet man ungefär sitt behov. Är årsförbrukningen 15 000 kilowattimmar behövs paneler som har en effekt på ungefär 3 750 kilowatt på taket. Eventuell överproduktion under de soliga sommarmånaderna kan man sälja till elbolagen.

Överloppsproduktion kan säljas till elbolag

Den som vill sälja överskottsenergi gör ett avtal med elbolaget då panelerna skaffas. Efter det sköts försäljningen automatiskt.

– Om man efter midsommar reser bort eller åker till stugan har man ju ingen förbrukning och kan sälja överloppsproduktionen till elbolaget.

… eller lagras för eget bruk

Sami Rantanen, vd för Pargas Ljus, som också installerar solpaneler, tycker att man i stället för att sälja sin överproduktion ska lagra den för eget bruk.

– I stället för att sälja tycker jag att man ska köpa så lite annan el som möjligt. På det sättet får man verklig nytta av sina solpaneler.

En stor varmvattenberedare som bara värmer vattnet dagtid då solen skiner är ett sätt att ta tillvara energin, ett golvvärmesystem som inte värmer golvet nattetid är ett annat.

Av miljöskäl eller som investering

En del vill ha solpaneler främst för att de tänker på miljön, andra vill ha en så kort återbetalningstid på sin investering som möjligt.

– Intresset för solpaneler ökar för att elöverföringsavgifterna är så dyra. Återbetalningstiden sjunker hela tiden och på mindre än tio år betalar sig solpanelerna tillbaka.

I dag installerar många solpanel direkt då de bygger nytt och solpaneler börjar enligt Rantanen vara ett verkligt alternativ till jordvärme eller luftvärmepumpar.

Pargas Ljus skulle när som helst anställa en eller två erfarna elektriker som bland annat kunde montera solpaneler, om sådan skulle finnas.

– I dag har vi underleverantörer som installerar solpaneler, men vi kunde sysselsätta 1–2 personer med det, även om större byggarbeten i Åbo-området är det som sysselsätter våra omkring fyrtio anställda mest.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*