Eldbäraren Sami Varjokivi sätter sin tillit till ungdomarna

Man lutar mot vägg med skylt.
Säsongsslut. Sami Varjokivi med den nya Suntti-skylten. Bild: Tuuli Meriläinen.

Det har varit mer än 30 kvällar med livemusik och 18 ungdomar har jobbat på Paraisten Suntti i sommar.

Slutet på sommaren närmar sig även för restaurangen Paraisten Suntti som ligger på Strandvägen. På två år har restaurangen genomgått en stor förvandling och enligt krögaren Sami Varjokivi har både stamkunder och tillfälliga besökare trivts på den takförsedda terrassen. För sitt goda arbete utsågs Varjokivi till årets Eldbärare, vars hedersuppdrag var att tända elden under Forneldarnas natt förra helgen i Pargas.

– Att agera Eldbärare under Forneldarnas natt är naturligtvis en ära, tack till Väståbolands företagare! Visst var jag lite nervös för om jag kunde få fyr på bålet, men allt som allt var det kul och lyckligtvis fick jag fyr på bålet på första försöket.

Nyheter i restaurangen

Varjokivi säger att Paraisten Sunttis sommar har gått bra.

– Vi har hållit oss fint på tillväxtkurvan hela sommaren och vår satsning på live- och kvällsaktiviteter har fungerat bra.

Nyheter i restaurangen i sommar har bland annat varit en scen med tak som har använts aktivt och utbudet av musik har varit brett. Reggaemusikern Jukka Poika var den allra första att uppträda på den nya scenen och senare under sommaren har bland annat Juha Aron Leppänens ”Elvis” vickat på sina höfter där.

– Det har varit mer än 30 avgiftsfria livemusikkvällar på Paraisten Suntti i sommar och några små heldagsfestivaler, säger Varjokivi.

– Sammantaget har alla livekvällar och -dagar haft en otroligt god och varm atmosfär, och dessbättre har det har inte regnat under någon av dem. Sommarvädret har varit, åtminstone ur vår synvinkel, utmärkt, konstaterar Varjokivi.

Litar mycket på de ungas kompetens

Suntti är känt för att restaurangens ägare, Sami och Leena Varjokivi, har velat satsa på att anställa unga personer, och de litar mycket på de ungas kompetens. I år har 18 ungdomar arbetat på Suntti, förra sommaren hade de 11 unga anställda.

– Gruppen har varit stor och färgstark, men alla är så fantastiskt fina ungdomar! Gruppen har hittat en trevlig gemensam jargong, vi har haft riktigt bra stämning i restaurangen hela sommaren – det har hörts gapskratt i lokalen då och då, säger Sami Varjokivi.

Två av hans egna barn jobbar redan på restaurang Suntti.

– Det är helt klart att alla unga har trivts bra hos oss. Jag har märkt att även om skolorna har börjat nu så hänger våra gymnasieelever på Suntti och gör sina läxor, eller bara umgås, även om de inte är här för att arbeta.

Man och kvinna bakom bardisk.
Sami och Leena Varjokivi säger att säsongen varit lyckad för Pargas Suntti. Bild: Tuuli Meriläinen.

Ingen brist på arbetskraft

Någon brist på arbetskraft har restaurangen inte haft.

– Vi hittade jättebra medarbetare under våren. Ett fåtal blev till och med som reserver och ett par ansökningar har kommit även under sommaren, så arbetskraften har inte varit något problem för oss, konstaterar Varjokivi.

– Dessutom verkar det som att många av de som hade sommarjobb på Suntti i somras söker sig till oss även nästa sommar, och vad är nu bättre än det!

Nummer ett är hamburgarna

Hamburgarna är absolut nummer ett på Sunttis meny och denna sommar har även sallader och lövbiffsportionen, som Varjokivi beskriver som ”riklig”, varit efterfrågade. De har även samlat in pengar till välgörenhet under hela sommaren och målet för stödet är förstås ungdomar. En euro från priset på Muskeliburgaren, planerad i samarbete med Muskelipaja, går till att stödja idrott för barn och unga genom Muskelipaja.

– Det exakta beloppet som uppnåtts kommer vi att meddela under nästa lördags avslutningsfest, men vi vet redan nu att vi har samlat ihop en ganska fin pott, lovar Varjokivi.

Sommarsäsongen på Paraisten Suntti avslutas lördagen den 2 september med en avslutningsfest, och efter det tar Varjokivis en paus ett tag innan man börjar planera för nästa sommar.

– Till våren slås portarna upp igen, exakt datum avslöjas senare, men när vårsolen börjar värma vaknar Suntti till igen.

 Förra helgen stängde Suntti Kåren

I november förra året öppnade paret Varjokivi Paraisten Sunttis systerrestaurang i Åbo – restaurang Suntti Kåren. Förra helgen stängde dock Suntti Kåren sina dörrar för gott med en avslutningsfest och krögarna planerar inte i nuläget att öppna någon ny restaurang i Åbo.

– Vi hade kul, men siffrorna talar för sig själva. Om verksamheten inte är lönsam måste man göra något annat. Stängningen av Suntti i Åbo kommer dock inte att påverka Paraisten Sunttis verksamhet på något sätt.

– Det finns redan många planer för nästa sommar i Pargas, och vi måste nog göra några små renoveringsarbeten till nästa sommar. Dem håller vi än så länge hemliga, säger Varjokivi.

Tuuli Meriläinen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*