Elever och lärare utlyste Skolfreden på Pajbacka

Den nationella Skolfreden utlystes för 33:e gången i onsdags. I Pargas samlades elever och lärare från Brava lärcenter på Pajbacka. Bild: Malin Johansson.

I onsdags samlades elever och lärare från Brava lärcenter för att tillsammans utlysa Skolfreden. Temat för Skolfreden i år är ”olikhet är en rikedom” och med temat vill man påminna att alla har rätt att vara sig själva och alla har sitt personliga värde. Förutom den nationella utlysningsceremonin utlyser man Skolfred i skolor över hela Finland, nu också för första gången i Brava lärcentrum. Vid ceremonin läses en utlysningstext som är olika varje år beroende på årets tema.

Aktuellt tema

Laura Hatva jobbar som handledande elevrådslärare vid Paraisten lukio och berättar att utlysningen av skolfreden på Pajbacka har planerats av en arbetsgrupp, som bestått av såväl lärare som elever från de olika skolorna i Brava lärcenter.

– Temat för skolfreden är verkligen aktuellt i Brava lärcentrum, eftersom vi nu har inlett det första läsåret i en tvåspråkig skolgemenskap med flera skolor, säger Hatva.

En ny gemenskap i Brava lärcenter

Hon lyfter fram att det är viktigt att komma ihåg att respektera andra och ha en positiv attityd. Dessutom påpekar hon att det är en rikedom att det bland de gamla bekanta eleverna och lärarna, nu också finns en ny gemenskap i Brava lärcenter. I årets utlysningstext står det bland annat att ”En bra tumregel är behandla de andra som du själv skulle vilja bli behandlad”. En tumregel som Hatva också vill förmedla.

– Den här typen av gemenskapsanda har förmedlats i Brava under de första arbetsdagarna.

Utlysningen av Skolfreden på Pajbacka inleddes med ett framförande av musiklärarna, varefter elever från Brava lärcenter läste utlysningstexten på både svenska och finska. Därefter stämde elever och lärare upp till sång och avslutade skolfreden med att tillsammans sjunga första strofen av ”Vårt land” – var och en på sitt modersmål.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*