EM-kval med förhinder för Wilma

Vi är vidare. Flicklandslaget U17 efter tredje segern. Foto: Privat.
Vi är vidare. Flicklandslaget U17 efter tredje segern. Foto: Privat.
EM-kvalet i fotboll i Montenegro för flickornas U17 landslag blev överlag lyckat men för Wilma Spets från Pargas som spelar i TPS B-flickslag i FM-serien blev turneringen problematisk.
– För Finland gick det jättebra men för mig blev det inte så roligt. Ganska fort efter ankomsten till Montenegro fick jag problem med ljumsken och kunde inte spela i de två första matcherna. Läkarna sa att jag hade bara en tredjedel av min normala kraft i benet och att jag inte kan springa, säger Wilma.
Matcherna spelades i huvudstaden Podgorica och i den första besegrade Finland Färöarna med 11–0 (7–0). I den andra slog man hemmalaget Montenegro med 5–0 (1–0). Som väntat var det Island som bjöd på det hårdaste motståndet i sista matchen men också den vann Finland med 2–0 (1–0). I matchen mot Island spelade Wilma ändå ca 15 minuter i slutet.
– Jag höll på att bli ganska desperat om jag skulle missa hela EM-turneringen så jag nästan tvingade tränaren och läkarna att släppa in mig på planen. Det gick nog helt bra men det är klart att ljumsken inte blev bättre av det. Huvudsaken var att jag fick spela.
Nu när Wilma har kommit hem ska skadan undersökas och behandlas.
– Det är tur att det inte är högsäsong och man får ju hoppas att det hinner läkas till det fortsatta kvalet.
Finland vann givetvis sin grupp i det här första kvalet med tre segrar och 18–0 i målskillnad. I februari-mars spelas den andra och avgörande kvalomgången – var är ännu oklart – och först sen vet man vilka som går till EM som spelas i maj i Vitryssland.
– Även om jag inte spelade mot Färöarna och Montenegro så var det ganska lätt motstånd. Island var svårare men i nästa omgång kommer det att bli betydligt hårdare motstånd. Men vi ska så klart göra allt för att komma till EM.
Wilmas klubbkamrat Jutta Rantala såg till att TPS-flickorna i Wilmas frånvaro höll sig framme ändå. Jutta gjorde hattrick i båda första matcherna och dessutom ett mål mot Island och blev Finlands bästa målskytt med 7 mål.
Gösse Storfors
reporter@aumedia.fi