En ambassadör för rörelseglädje

Uppvisningsklänning. För några veckor sedan deltog Tettan Eriksson i Gymnaestradan i Tammerfors.

Mitt under kriget år 1941 föddes Henriette “Tettan” Eriksson i Manegen i Pargas, där hennes pappa arbetade som gårdskarl. Tillsammans med tre syskon kom hon sedan att växa upp i Granitbacken och Storbacken som båda numera är gruvområden.  Men lönnen som växte på gården i Granitbacken finns fortfarande kvar vid utsiktsplatsen. Sina barndomssomrar tillbringade Tettan på släktholmen på Lillmälö och dagarna fyllde med fysiska aktiviteter från morgon till kväll. Under 1950-talet anlade Tettans pappa en volleybollplan på holmen och hon minns med glädje alla de hårda kamper som utspelades mellan släktingarna.

— Det var underbara somrar på holmen. Vi simmade, hoppade och spelade dagarna i ända och jag visste redan då att jag skulle bli fysioterapeut eller biolog. Jag kallades för ”blomlovis”, eftersom jag kunde namnen på alla blommor.

Utbildad sim- och skidlärare

Idrottsinstitutet Solvalla i Esbo kom tidigt att spela en viktig roll i Tettans liv och endast 15 år gammal deltog hon i sin första gymnastik prepkurs på Solvalla. Hon minns med värme all den goda mat som serverades i storhushållsköket och senare på 80-talet tillbringade hon tillsammans med sin familj semesterveckor på Solvalla då hon höll så kallad aktiv semester för hågade damer i FSG:s eller Finlands svenska Gymnastikförbunds regi. Men innan dess hade Tettan hunnit utbilda sig till simlärare år 1958 och i fem års tid höll hon simskola i Pargas Simmares regi, på vintrarna i Malm skolas simbassäng och sommartid vid tre stränder i centrum. Själv tävlingssimmade hon också som yngre och kan bland annat titulera sig som kretsmästare. Under hela gymnasietiden spelade hon handboll i Piffens damlag och år 1960 kunde hon även stoltsera med att vara utbildad skidlärare.

— Jag höll skidskola i Vårdbergsparken i Åbo i Palästras regi. I Pargas var det Stickan som höll skidskola, så här kunde jag ju inte börja med den verksamheten, skrattar Tettan.

Privatföretagare i 31 år

Som nyutexaminerad fysioterapeut fick Tettan en tjänst som fysioterapeut på Kårkulla samkommun år 1964. Där stannade hon till år 1967 då man i Pargas inrättade den första fysioterapeuttjänsten i staden, Tettan sökte tjänsten och fick den. Tre år senare grundade hon sitt företag Pargas Fysioterapi och tog emot de första kunderna hemma i lägenheten i Tennby. Tettan kom att fungera som privatföretagare i 31 år och utarbetade småningom sitt eget koncept som grundade sig på OMT, ortopedisk manuell terapi.

Under 1970-talet ledde Tettan förutom flickgymnastik i Piffen, motionsgymnastik i Arbis och började här utarbeta ett eget koncept som hon döpte till ” Kroppens servicetimme “. Konceptet utövade hon i dryga 30 år men 1980 flyttade hon över gymnastiken i Piffens regi då damsektionen blivit gymnastiksektion 1978. På 80-talet startade på begäran Kroppens servicetimme även för herrar och några år senare även en mixed grupp. Inom den nygrundade sektionen var Tettan med och startade bland annat upp föräldrar -och barngymnastiken och kom att fungera som sekreterare i sektionen i cirka 20 år.

Många gymastikfester under årens lopp

Mellan åren 1956 och 2022 har Tettan deltagit i 14 gymnastikfester, av vilka de två senaste har varit Svolis Suomi Gymnaestrada 2018 i Åbo och för några veckor sedan Gymnaestradan i Tammerfors. Den blåa, vackra klänningen som Tettan bar i Tammerfors, hänger fortfarande framme. Gymnastikfesten i Närpes år 1983 har gått till historien som den mest ödesdigra som Tettan har deltagit i.

—  Jag skulle vara fanbärare i festmarschen som gick från simhallen över en åker till sportplanen. Det var åska i luften, men alla ställde upp sig med bara uppvisningsdresserna på sig och så startade vi. När festtåget var mitt på fältet var där ett svart, litet moln som mitt i allt hällde ner nagelstora hagel som övergick i stora regndroppar och vi marscherade in på sportplanen som dränkta kattor, som dränkta kattor medan publiken satt torrskodd på den takförsedda läktaren.

Lever som hon lär

Tettan lever som hon lär och ännu vid en ålder av 80 år är hon fysisk aktiv och går på pilates och hoppar in som vikarie för Piffens vattengymnastik. Hon har en stor trädgård som kräver mycket fysiskt arbete, dessutom är hon närståendevårdare för sin man sedan år 2018, som är rullstolsbunden. Men vad är då hemligheten bakom den goda fysiken?

— Förutom bra gener, så är det nog mitt jobb jag har att tacka för det, alla rörelser och aktiveter har jag ju fått göra själv då jag lärt ut dem. Min syjunta skrev för 30 år sedan på mitt 50-års gratulationskort ” hon har funnit en livsstil som hon mår oförskämt bra av “.

Sist men inte minst lyfter Tettan upp förmågan hon och hennes man haft att ladda batterierna med upplevelsemotion. De har paddlat tillsammans i skärgården, åkt skidor och vandrat i Härjedalen, cyklat och hikat på Kanarieöarna och gått pilgrimsvandringar.

— Jag måste ju leva upp till det jag ropade till mina patienter då de gick ut från Pargas Fysioterpi “kom ihåg det är int förbjudet att rör på sej”.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*