En gubbes bekännelser

Mikael Heinrichs.
Trots att jag obönhörligen är alldeles för gammal, just en sådan där ”gubbe” som de riktiga ungdomarna tycker är jobbig, tycker jag att det faktum att Pargasmalms ungdomsförening kommer igen är bland de roligaste nyheterna på länge i Pargas.
En ”gubbe” i den här åldern har all rätt att drömma sig tillbaka till den egna ungdomens Minidiscon i Råttis. Vem månne är här den här veckan då? Räcker pengarna säkert till?
För att inte tala om Wintergalor i Brankis. Den stigande spänningen inför att se en hel massa bekanta (och obekanta) stå på scenen i Brankis. Det handlade alltid om betraktarens roll, och en viss avundssjuka kan väl medges så här med facit på hand.

Det gäller att inte ”kacka i eget bo” och ge skeptikerna rätt.

Det egna musikaliska briljerandet har dessvärre begränsat sig till luftgitarrspelande, köksbordstrummande (i otakt), ett karaokeuppträdande och svajigt spel på Singstar samt några halvhjärtade försök att få fason först på en akustisk gitarr och senare dotterns ukulele.
Utan framgång, bör tilläggas.
Visst var de coola, killarna och tjejerna som kunde – och vågade – spela och sjunga. Faktum är att de fortfarande är det.
Ännu häftigare är de som faktiskt vågar ta ansvar och försöka bygga upp något alldeles själva. På basis av det snack jag hade med två av ”nya” Pmuf:s bakgrundsfigurer verkar det som om det hela står på en stabil grund. Med en styrelse på nio personer känns det också att där finns en bredd som utan tvekan behövs.
En förening kan inte stå och falla på en eller två personer och för att verksamheten på riktigt ska kunna vara både inkluderande och mångsidig är det alltid välkommet med flera röster. Nu gäller det att hoppas på att föreningen lyckas engagera de viktigaste personerna: ungdomarna själva.
Om (och när) föreningen får en lokal kommer den inte att serveras på ett silverfat. Det kommer antagligen att krävas mycket arbete och disciplin för att få den i sådant skick att den lämpar sig för det ändamål man tänker sig.
Ännu mera disciplin och ansvar ligger i att hålla lokalen i skick då man väl har den i användning. Det gäller att inte ”kacka i eget bo” och ge skeptikerna rätt.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi