En liten kyrka i en stor kyrka – hela familjen ska känna sig välkommen

kyrka
Barnvänlig kyrka. Gammal som ung ska känna sig välkommen i kyrkan. Från vänster: Juho Kopperoinen, Linnea Hankalahti, Katja Kiviluoma, Sofia Rinne och Sara Grönqvist. Bild: Malin Johansson.

Sedan första veckan i september hittar man en fascinerande liten kyrka inne i Pargas stora kyrka.

Till höger om den första bänkraden i Pargas kyrka sitter Katja Kiviluoma, barnledare i Väståbolands finska församling, och radar mjukisdjur på kyrkbänkar i en liten kyrka. Den lilla kyrkan har funnits i Pargas kyrka sedan den första veckan i september och är tillverkad av den lokala hantverkaren Holger Kyrklund.

– Vi vill att alla ska få vara sig själva i kyrkan, även barnen, säger Kiviluoma.

Initiativet kom från barnledarna

Det var på initiativ av Kiviluoma och barnledarna i Väståbolands svenska församling, Sofia Rinne och Linnea Hankalahti som den lilla kyrkan såg dagens ljus. De framförde idén till kyrkoherdarna Sara Grönqvist och Juho Kopperoinen, vilka genast var med på noterna.

– Det var barnledarna som insåg behovet och det är jag väldigt glad för, säger Grönqvist.

En del av ett större projekt

Kopperoinen håller med och berättar att den lilla kyrkan är en del av ett större projekt som handlar om att arbeta för en barn- och familjevänlig kyrka. Det centrala i projektet är delaktighet och påverkansmöjligheter.

– Projektet pågår fortfarande och familjer får gärna själva komma med konkreta förslag, hälsar Kopperoinen.

Kyrkan håller öppet dagtid klockan 9-15 och då är alla barn välkomna att leka.

– Många barn fascineras av kyrkan, säger Grönqvist och tillägger att det tidigare har saknats en konkret plats för barnen i kyrkan.

 

liten kyrka av trä
Fina detaljer. Den lilla kyrkan är tillverkad av den lokala hantverkaren Holger Kyrklund. Bild: Sara Grönqvist.

Barnens kyrkopåse

Kiviluoma säger att hon inte känner till någon annan kyrka som skulle ha en liknande miniatyrmodell av sin kyrka för barnen, som man nu har i Pargas. I den lilla kyrkan är det högt till tak och bland besökarna kan man skymta både kaniner, björnar, möss, elefanter och många andra lurviga djur. Inne i kyrkan finns många vackra, små detaljer som den lokala hantverkaren har bemödat sig om att göra omsorgsfullt.

Förutom den lilla kyrkan har man också sedan år 2019 delat ut ”Barnens kyrkopåse” till familjens minsta för att de ska ha något att syssla med under gudstjänsten. I påsen hittar man bland annat en rittavla och olika bilder att titta på. Detta är också ett led i förverkligandet av en barnvänlig kyrka.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*