En vårhälsning till Pargasborna


Pargas. Våren är här. Samtidigt har vi nu levt med pandemin i ett års tid. Jag är övertygad om att vi alla har gjort vårt bästa för att hålla smittan på avstånd: vi bär munskydd, tvättar händer, håller avstånd och umgås med väldigt få människor.

Alla ville vi tro att läget skulle bli bättre denna vår, massvaccinering skulle ge oss chansen att återgå till något som liknar en normal vardag. Det blev ändå inte som vi tänkte. Vaccinleveransen är långsam och viruset är allt oftare av den muterade och samtidigt mer smittsamma varianten.

När vi levt ett år med pandemi och restriktioner är det förståeligt att man känner både frustration och rädsla. Trots det eller kanske just därför är det av största vikt att vi fortsättningsvis samarbetar för att komma ur denna pandemi. Vi behöver realism och förståelse.

Vi kan rikta ett stort tack till alla dem inom den kommunala servicen i vår stad som har anpassat sig till utmaningarna, hittat lösningar och gett sitt allt för att vardagen i vår kommun ska fungera så normalt som möjligt. Många är de yrkesgrupper som vi får tacka och som har fått vara innovativa och mycket flexibla. Jag tänker speciellt på två grupper: undervisningspersonal och hälsovårdspersonal.

Skolarbetet har fungerat mycket bra, eftersom elever, personal och hemmen har insett vikten av samarbete och haft förståelse trots en viss frustration och rädslor.

Vi har ändå ingen rätt att låta frustration och rädslor gå ut över t.ex. vår hälsovårdspersonal, vilket tyvärr vid vissa tillfällen har skett. Vi riktar ett varmt tack till hälsovårdspersonalen för allt det fina arbete de gjort och gör för allas vår hälsa och välmående.

Denna coronatid har hälsovården mycket arbete. De arbetar med en resurs som inte är oändlig. Vi behöver alla hjälpas åt och stötta dem. Utöver smittbekämpningen kan vi hjälpa dem genom vårt bemötande. Ett vänligt eller neutralt bemötande ger hälsovårdspersonalen den kraft de behöver för att fortsatt orka göra det jobb som är viktigt för oss alla.

Vi är alla måna om att få coronavaccination, vilket är en bra sak eftersom det på sikt ger oss goda förutsättningar att nå det skydd vi är ute efter. Vaccinleveranserna är tyvärr väldigt långsamma och THL styr upp vaccinationsordningen. Ingen på våra hälsostationer kan påverka det.

Doserna är räknade och de ges enligt THL:s direktiv. Ingen av oss kan förhandla sig fram i den kön. Doserna blir inte fler och din tur kommer inte snabbare genom att frustrerat bemöta personalen. Det enda det genererar är ett illamående hos vår redan nu högt belastade personal.

Vi ska alla försöka fokusera på det positiva. Våren är en fin årstid. Vi kan röra oss ute i naturen och göra det bästa av det vi har. Vaccineringarna fortsätter nu under våren och i något skede kommer vi igång med massvaccinering. Tillsammans kommer vi ur denna pandemi.

Tarja Rinne
Stadsfullmäktiges ordförande

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*