En viktig höst

Mikael Heinrichs.
Vårdreformen och landskapsvalet sköts upp, men innan det hann nya Pargasfullmäktige (trots protester från vissa av de nya fullmäktigeledamöterna som inte kände sig bekväma och tillräckligt insatta i ärendet) i snabba ryck fatta beslut bland annat i kosthållsfrågan. I början av juni beslöt man att Arkea tar över stadens kosthåll från och med den 1 september – alltså om en dryg månad.
Att det med facit på hand en knapp månad efter beslutet fattats stod klart att det inte alls var så bråttom med att utlokalisera kosthållet som man då ännu trodde är förstås beklagligt, inte minst med tanke på att frågetecknen fortfarande är många.
Det är förstås alltid lätt att vara efterklok, men visst hade man kunnat ta det lilla lugna och tagit sig tid att kolla upp en del detaljer ännu noggrannare.

Då maskineriet igen startar upp i augusti, ska det ännu fattas många viktiga beslut – både nu och under kommande år.

Det gäller att hoppas på att det nya kommunala maskineriet med alla ledamöter och nämndmedlemmar vilat upp sig under sommaren, eftersom en minst sagt viktig höst står inför dörren.
Då maskineriet igen startar upp i augusti, ska det ännu fattas många viktiga beslut – både nu och under kommande år. Stadens självbestämmanderätt i vårdfrågor försvinner nog inte riktigt ännu och social- och hälsovårdsnämnden sitter plötsligt med 365 dagar fler att tänka på än vad man ursprungligen hade tänkt sig. Nu är det 1.1.2020 som gäller för vård- och landskapsreformerna.
Den 14 augusti, dagen innan skolstarten i Pargas, sammanträder stadsstyrelsen följande gång. Innan det ska nämnderna sammanträda för att bereda ärenden, men åtminstone bygg- och miljönämnden sammanträder första gången efter sommaruppehållet först den 23 augusti enligt den preliminära tidtabellen.
Det betyder bland annat att bygglovsansökan för det medelhavsinspirerade bostads- och affärshuset på Köpmansgatan tidigast behandlas då.
Attendo vill etablera sig på orten och tog redan över Lilla Ro-hemmet i juni. Mehiläinen har kört igång företagshälsovård på allvar och diskussionerna kring det planerade bostadsområdet på Ernholm i Nagu går vidare.
Förresten öppnar äventyrsgolfen i centralparken nu på fredag klockan 12. Bara som ett tips!
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi