Enklare att ta hand om soporna

I min ungdom sorterade man inte sopor. Eller, ja, man kanske på sin höjd lade tidningarna i det gröna pappersinsamlingskärlet med Pargas IF:s klistermärke på där föreningen tackade för understödet. Föreningen skötte visst om pappersåtervinningen och fick en liten slant för besväret.
Det mesta andra åkte raka vägen i det grå kärlet, sannolikt i en plastpåse från den närmaste matbutiken.

I dagens läge hittar man skilda insamlingskärl för det mesta, om inte på den egna gården så i alla fall vid sopstationerna som oftast ligger rätt nära dagligvaruhandlarna.
För barnen är sopsorteringen redan en helt naturlig del av vardagen, så visst handlar det om en generationsfråga också.

Då insamlingen av plastförpackningar på allvar kom igång för några år sedan också i Pargas efterlystes det direkt också insamlingskärl i skärgården, något som hittills inte funnits trots att man nog kunnat föra sina plastförpackningar till sorteringsstationerna som fungerar i Sydvästra Finlands Avfallsservice regi.

Under försommaren har förpackningsåtervinningsbolaget Rinki tagit skeden i vacker hand och fixat till ett insamlingskärl för plast också till Södra hamnen på Kyrkbacken i Nagu – och antagligen inte en dag för tidigt.
Att det handlar om en tillfällig grej som främst riktar sig till sommargäster spelar i det här avseendet ingen större roll, utan det är bara att tacka och ta emot. Det är trots allt ett faktum att invånarantalet mångdubblas under sommarmånaderna i skärgården och då är alla initiativ av detta slag mer än välkomna.
Fyll kärlet väl och vem vet, kanske det blir en fortsättning för kärlet i fråga. Alternativt kan man förstås också minska på mängden plast i sin egen vardag.

All heder åt frivilliga som Pasi Paananen i Nagu som på eget initiativ samlat ihop 150 säckar skräp längs vägar och stränder. Likaså åt Folke Österman som samlat in plast från öar i Korpo skärgård.
Genom att själv dra sitt strå till stacken kan man förhoppningsvis förebygga behovet av att frivilliga ska samla in plast och annat avfall från öar och vägrenar i all framtid.

Ja, men den lilla plast vi har i Finland är väl bara en droppe i havet jämfört med alla andras plastavfall, säger du nu. De andra sorterar inte heller och dumpar sitt avfall var som helst.
Delvis säkert sant också det, men varför inte föregå med gott exempel i alla fall. Vad skadar det?

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*