Enormt intresse för skidskolan

Lek och spel hör till i skidskolan. Foto: Mikael Heinrichs

Pargas IF:s skidskola har antagligen rekordmånga deltagare i år. Inte mindre än 36 barn är anmälda till tisdagspasset på en timme som består av både lek och skidträning. I tisdags ordnades dessutom vallautbildning för föräldrar – och nästa vecka blir det knattetävling.

– Intresset är alldeles enormt i år, vilket antagligen hänger ihop med att många redan hunnit bekanta sig med spåren då vi haft möjlighet att skida så pass länge redan, säger Sanna Häggström som håller i trådarna för skidskolans del.

Att snöläget är så pass bra i Finby hänger förstås ihop med både den snö som lagrades över sommaren och kördes ut i december samt med att snökanonerna körts med talkokrafter alltid då temperaturen tillåtit det.

Från grunden

I skidskolan som riktar sig till barn födda 2013 och äldre som ordnas tisdagar klockan 18–19 börjar man från grunderna – som att lära sig stå på skidorna och stiga upp då man fallit. Grupperna delas in enligt nivå och sammanlagt är ett tiotal ledare och hjälpledare – bland dem frivilliga föräldrar som ställer upp – involverade. Köldgränsen för skidskolan är -15 grader.

Många samsas om spåren på tisdagar. Foto: Mikael Heinrichs

– Det är nog frågan om ifall att det finns andra föreningar på orter av motsvarande storlek som har en likadan bredd i sin barn- och juniorverksamhet, säger Häggström.

En grupp med yngre juniorer (Team 10) som består av omkring 12 skidåkare tränar klassisk stil samtidigt på tisdagar. De som deltar i tävlingar tränar också på torsdagar.

Barnens snödagar på kommande

Tisdagen den 29 januari ordnar Piffens skidsektion tillsammans med skidförbundet ett kvällsjippo för familjer som går under namnet Barnens snödagar. Det är frågan om ett avgiftsfritt kvällsevenemang mellan klockan 18 och 20 vid skidstadion i Finby med olika lekar, övningar och saft samt grillkorv till deltagarna. På både tisdag och onsdag ordnas det program för skolklasser dagtid i anslutning till turnén som i år besöker 26 olika orter.

Föreningens äldre juniorer med tävlingsinriktning tränar två gånger i veckan – varav en är just på tisdagar. Niklas Westerlund är en av föreningens tre träningsansvariga och intygar att det på tisdagar tidvis kan bli aningen trångt i spåren – då omkring 80 barn och unga samsas om utrymmet.

De äldre juniorerna åker i de större backarna. Foto: Mikael Heinrichs

– Men det är enbart ett positivt problem. Jag är väldigt glad över att vi har fått så många ledare och hjälpledare engagerat, eftersom hela verksamheten bygger på frivilligverksamhet. För de yngre handlar det om att ha roligt, för de äldre bjuds det också på utmaningar, säger Westerlund.

Nästan 15 km spår i Finby

För tillfället finns det på skidstadion nästan 2,5 kilometer konstsnöspår för klassisk skidåkning och dessutom en 5 kilometer lång skatebana längs spånbanan. På golfbanans område finns för tillfället omkring 7 kilometer klassiska spår.

– På sina ställen kan det vara aningen isigt, men för det mesta är spåren på golfbanan också i riktigt bra skick. Så det finns gott om rum att röra på sig för den som vill, intygar Westerlund.

Som ett led i breddverksamheten inom Pargas IF:s skidsektion ordnar man enligt traditionell modell också Ski-Cup-serien där man samlar poäng för deltagande i träningar, tävlingar och andra evenemang. Poängen får man uttryckligen för deltagande, placeringen i en tävling inverkar inte på poängräkningen. I samband med skidsektionens våravslutning premieras de som samlat tillräckligt många poäng med pokaler.

Övning ger färdighet. Foto: Mikael Heinrichs

Skidspår också i Tennby

Förutom i Finby kan man också skida bland annat i Tennby, där det dragits upp spår längs spånbanan samt åkerkanterna ända ut mot Hagaudden.
Dubbla parallella spår går längs innerkanten av spånbanan och längs ytterkanten ett spår för vintergångarna för att hålla dem borta från skidspåren.

Meningen är att man inte ska behöva gå över spåren och på så sätt förstöra spåren.

Vid östra kanten av spånbanan går det också skidspår som har körts upp vidare förbi ladan längs åkerkanterna österut mot Hagaudden ända till ängen längst österut.

Längs Tennby gräsplans yttre kant går det tre parallella spår där dagisbarnen tryggt kan lära sig skida.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi