Ett halvt sekel som taxichaufför

taxi, man
Den andra januari i år var det exakt 50 år sedan Eero Lindberg tog emot sin första taxikund. Bild: Malin Johansson.

Endast 19 år gammal började Pargasbon Eero Lindberg köra taxi och sedan dess har han hållit fast vid taxichaufförsyrket. I tisdags var det 50 år sedan han körde sin första taxiskjuts med sin pappas taxi, en rysk Volga, och sedan dess har det blivit otaliga kilometrar bakom ratten. Men Lindberg har aldrig ångrat sitt yrkesval.

– Man träffar så många, trevliga människor.

Första egna taxibilen var en röd Opel Rekord

Sedan augusti 1977 har Lindberg varit egenföretagare och den första egna taxibilen var en röd Opel Rekord. Sedan år 2010 har han haft två taxibilar i rullning hela tiden. Frun hoppar in och kör vid behov och tidigare hade Lindberg även en annan anställd. Sedan den första januari 2023 har han officiellt varit pensionär – men något pensionärsliv lever han inte ännu åtminstone.

– Jag har många gamla bekanta som är mina stamkunder och så kör jag också skolskjuts.

Lindberg kör barn med specialbehov till och från skolan varje vardag. År 2022 körde han 75 000 yrkeskilometrar och under årens lopp har det blivit många tidiga morgnar och sena kvällar – att vara egenföretagare är inget 8-16 jobb. De många körkilometrarna har också satt sina spår rent fysiskt och Lindberg säger att en viss ryggsmärta ibland gör sig påmind liksom knät.

– Förr kunde jag ha två till tre nattskiften per vecka, men numera kör jag inte på nätterna.

En livsstil

Lindberg plockar fram sitt körtillstånd för taxiförare som beviljas av Traficom och berättar att körtillståndet är i kraft fem år. På frågan hur länge till han tänker fortsätta som taxichaufför har han inget svar, men livet som taxiföretagare är en livsstil och han trivs med sina kunder.

– Det blir många butiksresor, skjutsar till pensionärsträffar och olika klubbar och ibland får man trevliga förslag, säger han och ler.

Under 50 år hinner man som taxichaufför uppleva ett och annat, men Lindberg säger att han sällan har känt sig hotad eller har varit rädd.

Malin Johansson

Eero Lindberg
Ålder: 69
Familj: fru och två fullvuxna barn, två barnbarn, en katt
Yrke: taxiföretagare
Bor: i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*