Ett svårt val

Nora Möller, opiskelija
Nora Möller, studerande
Det börjar så småningom vara dags för Det Stora Valet, nej, jag talar inte om riksdagsvalet,utan valet som alla gymnasieelever måste göra. Bestämma vad de ska göra när de har tagit studenten, beslutet som kommer att avgöra hela livet. Riktigt så dramatiskt är det kanske inte men för många känns det just så. De allra flesta väljer att fortsätta studera men vad man ska studera är den stora frågan. Jag avundas verkligen dem som vet vad de vill och har mål och drömmar. Inte har de det nödvändigtvis så lätt heller, många utbildningar är svåra att komma in till och en del drömmar är helt enkelt orealistiska. Men hur ska man veta vad man vill om man inte vågar drömma?
Från skolans sida försöker de så gott det går att hjälpa oss elever. Under studiehandledningstimmarna har vi gått igenom mängder av nyttig information och många är de mässor och studiebesök vi har haft möjlighet att besöka, allt för att vi ska kunna bredda vårt perspektiv och verkligen kunna göra ett val vi är nöjda med. Trots den goda viljan känns det ändå ibland som om det blir lite för mycket domedagsstämning över det hela. Visserligen lönar det sig inte att linda in klara fakta och dölja sanningen, och klart att utbildningsvalet är viktigt och bör tas på allvar men överlag när man talar om detta, må så vara inom skolan, med släktingar eller övriga personer så låter det lite som om valen man gör nu påverkar hela livet. Saklighet och ett visst mått av allvar uppskattas men inte att man överdramatiserar det hela. Väldigt få saker går inte att ändra i ett senare skede.
Själv har jag tänkt börja studera religionsvetenskap. Det var först i slutet av förra året som jag kom till insikt om att jag egentligen tycker att religion är ganska intressant. Tror jag. Jag har ingen aning vad jag ska göra med den kunskapen sedan eller om jag överhuvudtaget hålls på den banan resten av mitt liv men man måste ju börja någonstans. Jag kände en fruktansvärd stress över att vara tvungen att göra ett såhär stor val, men när jag väl insåg att det egentligen inte har så stor betydelse vad jag väljer blev det lite lättare.
Visst underlättar det om man väljer rätt första gången, men om inte så gör man ett nytt försök. Det kan innebära lite mer jobb men man är en erfarenhet rikare. Kanske jag ljuger för mig själv när jag tänker så men det gör åtminstone att jag sover lugnare om natten.
Nora Möller, studerande