Ettorna i Björkhagen fick nya utrymmen

björkhagenSkolans tillbyggnad blir helt inflyttningsklar till höstterminen.
Solen skiner ikapp med de glada eleverna på åk 1 C vid Björkhagens skola då de stolta förevisar sitt nya klassrum i skolans tillbyggnad. Man kan ha borden ihop efter behov i större eller mindre grupper, stolhöjden kan justeras och sitsen snurrar.
– Och vet du vad, vi har inga läxor den här veckan, berättar eleverna.
Skolveckan för ettorna har varit lite annorlunda eftersom de har fått flytta till den nya D-flygeln. I utrymmen kommer att placeras förskolan, årskurserna ett och två som båda får tre klassrum. Nu i maj inleder ettorna i de nya utrymmen och resten flyttar in på hösten.
Elevantalet har haft tillväxt men enligt rektor Harri Lehtinen kommer de nya utrymmena att räcka rätt så långt. I höst har skolan cirka 320 elever. En specialklass som nu har jobbat tillfälligt vid Nilsby skola, kommer tillbaka och i skolan studerar också åtta syriska barn som flyttade till Pargas med sina familjer i slutet av förra året.
Förutom att klassrummen förses med digiskärmar kommer det att utnyttjas teknik på olika sätt: belysningen i toaletterna tänds och släcks automatiskt och på kvällen när det inte finns undervisning lyser det inte heller i utrymmena.
Skolans festsal används flitigt som gymnastiksal även kvällstid och också av utomstående. Skolan har ingen regelrätt gymnastiksal och en sådan är inte aktuell nu heller i samband med tillbyggnaden.
Men eleverna, rektorn och biträdande rektorn Merja Huvila verkar nöjda med tillbyggnaden som kommer att invigas på hösten. Huvila har vikarierat rektorn som i sin tur har vikarierat undervisningschefen.
Tillbyggnaden invigs på hösten och då har man också förnyat gårdsplanen som får bland annat en helt ny spelplats.
Leena Lehtonen