Experter behövs för att bli av med vägglöss

Hälsoinspektör Carita Back
Hälsoinspektör Carita Back
Vägglöss har hittats i flera bostadshus i Pargas under det senaste året. För att bli av med krypen måste man anlita experthjälp.
Sedan i höstas har hälsoinspektörerna som jobbar i Pargas fått flera samtal av invånare som har drabbats av vägglöss. Kring jul och i början av året kom det många samtal från flera olika bostadshus men nu verkar läget ha lugnat ner sig. Inga rapporter om vägglöss har tagits emot under den senaste månaden. Antingen har man fått bukt med lössen eller så sköter bostadsbolagen själva om utrotningen utan att kontakta oss, säger hälsoinspektör Carita Back.
– Disponenten sköter ofta om att en saneringsfirma kontaktas utan att rapportera om vägglössen till oss. Husbolagen står oftast för saneringskostnaderna. Om man misstänker att man har vägglöss är det bäst att genast låta professionella kolla upp saken, för ju tidigare man tar itu med bekämpningen desto lättare är det att bli av med dem.
Problem med vägglöss har sedan slutet av 50-talet varit väldigt små, men de senaste fem åren har vägglössen ökat i hög grad i hela världen. Forskning visar att vägglössen har utvecklat en viss resistens mot bekämpningsmedlen som nu används och i kombination med att resandet ökar så sprids de resistenta vägglössen. Vägglusen kan följa med i bagaget när man reser, så man ska tänka på var man ställer resväskan när man bor på hotell. Till exempel bör den inte placeras under sängen eller på andra ställen där vägglöss kan krypa in i den.
Det är viktigt att folk vågar berätta att de blivit drabbade av vägglöss så att man kan bekämpa dem. Folk skäms ofta för att ha småkryp i lägenheten, de är rädda för att bli stämplade som ohygieniska. Men vägglöss finns inte bara i smutsiga lägenheter.
– Det kan ta lång tid att bli av med lössen om det blir många av dem. Saneringsfimorna ger direktiv till invånarna om vad som bör göras om vägglöss konstateras. Om man har mycket av dem måste man kanske göra sig av med angripna möbler.
Vägglöss dör vid temperaturer över 50 grader och vid temperaturer under minus 15 grader, så man kan antingen frysa ner eller hetta upp saker som man misstänker det kan finnas löss i.  Det rekommenderas att man bor kvar i lägenheten under saneringstiden eftersom bekämpningen blir mer effektiv när lössen rör på sig. Om lössen inte har en värd att suga blod av kan de gå i dvala i upp till ett år.
Marina Saanila