Familjär atmosfär och låg tröskel – på Sports Gym trivs Pargasborna

30-års jubileum. I januari 2023 blir det 30 år sedan Anki och Svante Strömborg slog upp dörrarna till Sports Gym. Bild: Malin Johansson.

Året var 1993 då Svante och Anki Strömborg slog upp dörrarna till Sports Gym i Pargas för första gången. Att öppna ett eget gym i Pargas var något som Svante länge hade haft i tankarna, men det egna byggföretaget höll honom fullt sysselsatt och det var inte förrän Anki och Svante blev erbjudna att köpa en industritomt som de gjorde slag i saken. I november 1992 började man gräva grunden till byggnaden och två månader sedan, närmare bestämt 18.1.1993, stod Sports Gym klart för att ta emot de första kunderna.

– Jag och Svante kompletterar varandra, annars skulle vi aldrig ha rott i land det här projektet, förklarar Anki och tillägger att de mitt i byggstressen deltog i två instruktörskurser och sålde sitt nybyggda egnahemshus innan de slog upp dörrarna till Sports Gym.

Träning som livsstil

Med ett stort lån i bakfickan och en ränta på 18,5 procent var det många olyckskorpar som kraxade, men paret Strömborg trodde stenhårt på sin företagsidé om att skapa ett gym för alla Pargasbor och dessutom en plats där de själva kunde träna. För både Anki och Svante är träningen en livsstil och de har båda sysslat med friidrott i unga år, Anki har även ägnat sig åt rytmisk gymnastik. Under gymåren har Svante tävlat aktivt och titeln som Mr Sportfinland år 2000 uppskattar han mest. Paret har också varit framgångsrikt i kärringkånk, som går ut på att en manlig tävlande springer bärandes på en kvinnlig lagkamrat. Det resulterade i en bronspeng i VM 1998.

Ständiga nysatsningar

Till en början fanns det bara en konditionssal på 290 kvadratmeter, men redan ett år senare blev det trångt om utrymme och Anki och Svante förstorade och byggde till en övervåning. Under årens lopp har de sedan förstorat med jämna mellanrum och ständigt gjort nysatsningar.

– År 1997 började vi med spinning och då hade vi 14 cyklar som var placerade i samma sal där vi hade de andra träningsmaskinerna, skrattar Svante.

Anki minns igen speciellt förstoringen av Sports Gym år 2007 och den stora Zumba-boomen.

– År 2009 kom Zumban och till det första passet kom 120 deltagare som vi sedan delade upp i olika salar. Förstoringen innebar fler instruktörer och större utrymmen. Före det hade jag kunnat ha 20 pass per vecka, konstaterar Anki.

Anläggning på 1400 kvadratmeter

Idag har de en anläggning på 1400 kvadratmeter som består av en skild spinningsal, tre stora gruppträningssalar där det finns styrke-, konditions- och yogaklasser. På gymsidan har man i Wellness-salen skapat en stämning med mycket aerobiska maskiner från löpmattor, crosstrainers, rodd- och skiergon samt träningsmaskiner riktade till vanliga motionärer. På heavysidan samsas traditionell gymträning som bänkpress och marklyft med crosstraining.

Under år 2017 öppnade man Cross Gym på Kraftgatan i Norrby och dessutom gjorde man en storsatsning på seniorträningen via Club65+. Nu i och med 30-årsjubileet vill Sports Gym aktivera både gamla och nya kunder och igen gå inför en nysatsning.

Virtuell träning nästa år

– Från och med januari nästa år kommer vi att erbjuda virtuell träning, det känns rätt just nu och vi litar på magkänslan. Då kommer man att kunna träna till instruktörsledda förinspelade klasser på en stor skärm i en av salarna. De virtuella träningspassen kompletterar vårt eget utbud, som vi fortsätter med som förut. Det virtuella innebär helt enkelt att vi kan erbjuda en stor mängd olika typs pass både morgon, middag, kväll och helger. Det i sin tur gör det möjligt för våra kunder att träna det man vill när det passar en bäst, berättar Anki.

– Vi blir ju inte yngre heller, skrattar Svante som nästa år fyller 60. Anki är två år yngre än Svante.

Man har aldrig inhiberat ett schemalagt pass

Det är svårt att tro att dessa två vältränade personer snart fyller 60 och småningom närmar sig pensionsåldern. Men varken Anki eller Svante har en tanke på att lägga av på länge än. Sedan år 1997 har Svante två gånger behövt inhoppare till sina pass och man har aldrig någonsin under alla 30 år inhiberat schemalagda pass.

– Vi har haft privilegiet att ha fin personal och ett fantastiskt och engagerat grundteam runt om oss genom åren.

Hemligheten bakom att hållas frisk och hålla motivationen uppe under så många år är ändå enkel.

– Det är alla våra fina kunder, avslöjar Anki och Svante.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*