Familjefilmer lockar besökare till Bio Sydväst

BioSydväst4
Det är mycket bärande och monterande innan en film kan köras igång i Bio Sydväst. Den portabla biografen består nämligen inte av någon liten och lätt utrustning. Enbart filmprojektorn väger kring 30 kg, så ska fem högtalare, en server och ljudanordning också bäras in.
– Det är samma utrustning som finns på biograferna i Åbo, men i mindre modell, berättar  projekorskötare Janne Lindgård.
Lindgård sköter själv alla filmvisningar i stadens kommundelar. Han bär utrustningen, ställer i ordning, säljer biljetter och packar ihop allt igen när visningen är slut.
Bio Sydväst visar film i kommundelarna Houtskär, Korpo, Nagu, Iniö och Pargas.  I regel visas det film varannan vecka i varje kommundel, men Iniöborna får nöja sig med filmvisning en gång i månaden.
– När jag åker ut till Iniö startar jag kl. nio från Malmen i Pargas och är tillbaka först halv elva på kvällen. Eftersom jag har deltidsanställning har jag inte möjlighet att åka dit oftare än så, säger Lindgård.
Familjefilmer lockar mest publik. Också filmer som har finlandssvensk anknytning är populära. Lärjungen av Ulrika Bengts som var den första filmen som visades med den nya digitala utrustningen den drog mycket folk.
– Ungdomar har visat sig vara en svårlockad målgrupp. De åker väl gärna in till Åbo och ser på film. Om man bortser från barnfamiljerna så har vi väl mest medelålders besökare. Men vi vill ha ett utbud som riktar sig till en bred publik. Det ska vara breda dörrar och högt till tak. Det är ju en kommunal service som är riktad till alla.
Dundersuccén för Bio Sydväst var Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (regi Felix Herngren).
– Då hade vi över hundra besökare på nästan alla ställen, på vissa ställen var det riktigt trångt.
– Det har aldrig varit så att ingen har kommit, men i Houtskär hade vi en gång bara en besökare, det var lite överraskande. Det märks genast i salen om det händer något annat samtidigt i skärgårdens kommundelar, då kan det vara glest i bänkraderna, säger Lindgård med ett litet leende.
Vilka filmer som ska visas väljer Lindgård tillsammans med stadens kulturpersonal och Finlandssvenskt filmcentrum.
– Vi visar filmer som också går i Åbo. Så väljer vi väljer gärna finlandssvenska filmer och barnfilmer som är dubbade till svenska och finska. Vi tävlar inte med de kommersiella biograferna, men visst vill vi ju få in en liten slant också. De värsta våldsfilmerna visar vi inte. Man får nog komma med önskemål om vad man skulle vilja se, men det är klart att vi prioriterar filmer som vi tror lockar flest besökare, säger Lindgård.
Besöksantalet för Bio Sydväst har minskat aningen under det senaste året. Troligtvis beror det på att allt fler ser filmer på nätet, men också närheten till Åbo gör att många väljer att åka dit och se på film.
– Fast vi är ju prismässigt väldigt konkurrenskraftiga. Man kommer inte ens med buss fram och tillbaka till Åbo för vårt biljettpris, funderar Lindgård. Men så finns det ännu många som inte har koll på vad för filmer vi visar och när de visas.

  • Bio Sydvästs program hittar man på Pargas stads kultursidor på webben samt på Facebook sidan Pargas Kultur.
  • Filmer som kommer att visas i vår är bl.a. den svenska dramafilmen Turist (Turisti), den finlandssvenska dokumentärfilmen HEM. Någonstans. av Lotta Petronella och familjefilmen Paddington.
  • Bio Sydväst hade digital premiär i september 2013. Som första film visades Ulrika Bengts film Lärjungen.
  • Hösten 2014 var det 1120 personer som såg film i Bio Sydväst.
  • Medeltalet personer per visning var under hösten: i Piug i Pargas 53, i Korpo 23 , i Nagu 19, i Houtskär 18 och i Iniö 21.