Asuntojen hintavertailuun tarvittaisiin pitkäjänteisyyttä

PSbostaderwebb
Asuntokaupassa ei pitäisi ajatella kuten kvartaalitaloudessa.
PS-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Laaksonen viittaa Suomen kiinteistönvälittäjäliiton (SKVL) äskettäin julkaistuun lehdistötiedotteeseen. Hän on samaa mieltä siitä, että tämän hetkinen asuntojen tilastointi- ja uutisointitapa paloittelee asuntojen hinnoissa tapahtuvat muutokset niin lyhyisiin aikajaksoihin, että niiden perusteella ei saa oikeaa kuvaa siitä, mitä muutokset tarkoittavat käytännössä asunnon myyjien ja ostajien kannalta.
– Pitkäjänteisyyden merkitystä asuntojen hintojen vertailussa tulisi painottaa, koska harvempi meistä ostaa asuntoa myydäkseen sen kolmen kuukauden tai vuoden kuluttua. Suomessa asuntoa vaihdetaan keskimäärin seitsemän vuoden välein.  Asunnon arvon kehitystä on siis parempi tarkastella vähän pidemmällä jänteellä kuin neljännesvuosittain.
Onko nyt oikea aika kaupantekoon?
Kiinteistövälittäjä Barbro Sundell toteaa että kun asunnon vaihtaminen on mielessä, myyjän on hyvä miettiä välirahaa, jonka hän maksaa myymänsä asunnon ja ostamansa uuden asunnon välillä.
Nyt voi tuntua siltä, että asuntoa ei kannata myydä, koska tänä keväänä ei välttämättä saisi vuosikymmenen kovinta hintaa. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että uudesta asunnosta ei myöskään makseta vuosikymmenen kovinta hintaa. Eli jos odottaa myyjän markkinoita, pitää ottaa huomioon että silloin lähdet ostamaan myös seuraavaa kotiasi myyjän markkinoilta.
– Aina kannattaisi aloittaa asunnonvaihto laittamalla ensin oma asunto myyntiin, sanoo Teija Laaksonen.
Tällä hetkellä Paraisilla on myynnissä 58 omakotitaloa.
– Noin 60 prosentissa myynnissä olevista omakotitaloista pyydetään yli 250 000 euroa. Kauppa käy parhaiten kun on kyse noin 200 000 euron hintaisista kohteista.
Tällä hetkellä asuntolainan korot eivät toki pelota ja lainaa saa jälleen aiempaa helpommin, mutta toisaalta kalliin kohteen ostaminen on iso kynnys, sanoo Barbro Sundell.
Nyt on aloitettu Kirkkosalmenrannan uudisrakennusten markkinointi. Asunto-osakeyhtiö Ahvenrantaan kuuluu viisi kaksikerroksista rivitaloa ja niiden rakentaminen alkaa tänä vuonna. Myyntineuvottelija Pertti Salonen kertoo että kyse on suhteellisen edullisesta uudiskohteesta, joka vastaa monenlaiseen tarpeeseen. Asunnot ovat kooltaan noin 50 neliön kaksioista neljä–viisi huonetta käsittäviin asuntoihin, joissa neliöitä on 105. Asuntoihin kuuluvat autokatospaikat.
Alkanutta vuotta Teija Laaksonen kuvaa parempana vuosiin.
– Yleensä tammi-helmikuu on ennen ollut hiljainen hyvinäkin vuosina, mutta nyt tammikuu oli paras vuosiin ja myös helmikuu on ollut ihan ok.
PS-Asunnot Oy:n vuoden 2014 liikevaihto laski noin 5,5 prosenttia vuoden 2013 liikevaihdosta.
– Teimme kuitenkin edelleen voitollisen tuloksen ja saimme kaupat noin sadasta kohteesta. Pärjäsimme siis hyvin, kun toteutuneita lukujamme verrataan valtakunnallisesti alamme liikevaihdon suhdannetietoihin, toteaa Teija Laaksonen.
Nyt alkaa kevät-kesäsesonki ja vapaa-ajankohteiden kauppa saa lisävauhtia maaliskuun lopulla järjestettäviltä Oma mökki-messuilta.
SKVL on julkaissut juuri uudenlaisen oppaan, joka kokoaa yhteen asioita, joiden perusteella asuntokaupan tekeminen onnistuu paremmin. Uunituoreen Asunnon ostajan ja myyjän oppaan tarkoituksena on kuvata kiinteistönvälittäjän laajaa tehtävien kirjoa. Näin jokainen voi itse muodostaa käsityksen, mitä ammattimaisesti ja aina asiakkaidensa parasta ajatteleva välittäjä tekee onnistuneen asuntokaupan toteutumiseksi. Kun osaa esittää välittäjälle oikeat kysymykset ja selvittää välittäjän ammattitaidon, saa oikean kuvan välittäjän osaamisesta. Opas auttaa tekemään päätöksen välittäjän valinnasta.
– Ilmaisen oppaan voi noutaa toimistostamme tai lähetämme sen pyydettäessä sähköpostilla, kertoo Teija Laaksonen.
Leena Lehtonen