Bio Sydväst houkuttelee katsojia perhefilmeillä

BioSydväst4
Ennen kuin Bio Sydväst voi esittää elokuvan tarvitaan paljon kantamista ja asentamista. Kannettava elokuvateatteri ei ole mikään pieni ja kevyt varustus vaan esimerkiksi projektori painaa noin 30 kiloa. Sen lisäksi esityspaikalle tuodaan viisi kovaäänistä, serveri ja äänilaitteisto.
– Sama laitteisto on Turun elokuvateattereissa, tosin vähän isompana, kertoo projektorinhoitaja Janne Lindgård.
Lindgård hoitaa kaikki kaupungin eri kuntaosissa näytettävät elokuvaesitykset. Hän asentaa laitteiston paikoilleen, myy lippuja ja pakkaa jälleen kaikki tavarat näytöksen päätyttyä.
Bio Sydväst esittää elokuvia Houtskarissa, Korppoossa, Nauvossa, Iniössä ja Paraisilla. Pääsääntöisesti kaikissa kunnanosissa näytetään elokuva joka toinen viikko, paitsi Iniössä jossa esityksiä on kerran kuukaudessa.
– Kun menen Iniöön lähden Malmilta aamuyhdeksältä ja olen takaisin vasta puoli yhdeltätoista illalla. Koska työni on osa-aikainen en voi käydä Iniössä usemmin, sanoo Lindgård.
Eniten yleisöä houkuttelevat perhe-elokuvat. Myös suomenruotsalaiset filmit ovat suosittuja. Ulrika Bengtsin Oppipoika oli ensimmäinen uudella digitekniikalla näytetty elokuva, joka veti katsomon täyteen.
– Nuoret ovat kohderyhmä, jota on vaikeampi houkutella. He menevät mielellään Turkuun elokuviin. Jos ei lasketa mukaan lapsiperheitä niin suurin osa yleisöstä on keski-ikäisiä. Mutta haluamme tarjota elokuvia kaikille, onhan kyse kaikille tarkoitetusta kunnallisesta palvelusta.
Tähänastinen huippusuosikki Bio Sydvästille on ollut Felix Herngrenin ohjaama Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi.
– Silloin meillä oli yli sata katsojaa lähes joka paikassa ja joissakin oli todella ahdasta.
– Koskaan ei ole vielä käynyt niin että ketään ei olisi tullut, mutta Houtskarissa oli kerran vain yksi katsoja, se oli vähän yllättävää. Salissa näkyy heti katsojamäärissä jos saariston kuntaosissa järjestetään jotain samanaikaisesti.
Esitettävät elokuvat Lindgård valitsee yhdessä kaupungin kulttuurihenkilökunnan ja Finlandssvenskt filmcentrum-elokuvakeskuksen kanssa.
– Näytämme myös Turussa esitettäviä elokuvia. Valitsemme mielellämme myös suomenruotsalaisia elokuvia ja lastenelokuvia, joissa puhutaan suomea ja ruotsia. Emme kilpaile kaupallisten elokuvateattereiden kanssa, mutta toki toiminnasta saatava tuotto on tervetullutta. Pahimpia väkivaltafilmejä emme näytä. Toivomuksia esitettävistä elokuvista otetaan mielellään vastaan, mutta tietysti etusijalla ovat filmit, joiden uskomme kiinnostavan eniten kävijöitä, sanoo Lindgård.
Kävijämäärä on vähentynyt hieman viime vuoden aikana. Luultavasti se johtuu siitä että yhä useammat katsovat elokuvia netissä tai lähtevät elokuviin Turkuun.
– Hintojen suhteen olemme todella kilpailukykyisiä. Meidän lipunhinnallamme ei pääse edes linja-autolla edestakaisin Turkuun, miettii Lindgård. Mutta moni ei ehkä vielä tiedä mitä elokuvia näytämme ja milloin.
Bio Sydvästin ohjelma on kaupungin kulttuurisivuilla verkossa ja Facebookissa sivulla Parainen Kulttuuri. Kevään aikana esitetään mm. ruotsalainen draamaelokuva Turisti, suomenruotsalaisen Lotta Petronellan dokumentti sekä perhe-elokuva Paddington.

  • Bio Sydvästin digitaalinen ensi-ilta oli syyskuussa 2013.
  • Ensimmäisenä elokuvana esitettiin Ulrika Bengtsin Oppipoika.
  • Syksyllä 2014 katsojia oli 1 120.
  • Keskimäärin näytöksissä kävi syksyn aikana katsojia seuraavasti: Punt Parainen 53, Korppoo 23 , Nauvo 19, Houtskari 18 ja Iniö 21.