Deaf Lions nappasi MM-pronssia, mukana myös paraislaisia

Pronssimitalistit. Joukkueen kapteeni Pasi Vainio (vas.) ja paras pistemies Janne Yrjölä pukukopissa voitetun pronssiottelun jälkeen. Kuva: Yksityinen.
JÄÄKIEKKO. Suomen kuurojen maajoukkue otti MM-pronssia Yhdysvaltojen Amherstissa pelatuissa MM-kisoissa viime viikonloppuna. Joukkueen riveissä oli peräti kolme pelaajaa, joilla on kytköksiä myös Paraisille. Joukkueen kapteenina luuti puolustaja Pasi Vainio, joka on kotoisin Paraisilta mutta asuu nykyään pääkaupunkiseudulla ja edustaa III-divisioonan HC Tavastiaa.
– Mitali oli minimitavoite ja se saavutettiin, mutta luonnollisesti loppuottelun ulkopuolelle jääminen harmittaa. Molempia finaalijoukkueita eli Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan peli oli tasan vielä kymmenen minuuttia ennen loppua, Vainio toteaa.
– Kokonaisuudessaan turnaus oli omasta näkökulmastani hieno kokemus, mistä iso kiitos tiiviisti yhteen hitsautuneelle leijonajoukkueelle. Kaikki viihtyvät hyvin yhdessä ja kaikilla on joukkueessa oma tärkeä roolinsa. Oli kunnia-asia tulla valituksi näin upeiden joukkuetovereiden äänestämänä kisajoukkueen kapteeniksi. Päävalmentaja Teemu Taruvuori oli laatinut toimivan taktiikan, joka tuki joukkueen vahvuuksia ja joukkue noudatti taktiikkaa pääosin erittäin mallikkaasti. Iso kiitos myös joukkueenjohtaja Sami Vuoriheimolle, ilman häntä nämä kisamatkat eivät olisi mahdollisia. Näistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa kohti tuleviakin kisoja.
Seuratasolla ParSportia edustavat Pauli Kitula ja Janne Yrjölä olivat niin ikään isoissa rooleissa. Kitula oli joukkueen ykkösmaalivahti ja pelasi kaikissa otteluissa. Hänet tosin vaihdettiin kentältä kahdesti otteluissa jotka olivat ratkenneet Suomen eduksi jo 20 minuutin kohdalla. Kitula uurasti tappiollisissa USA- (58 torjuntaa) ja Kanada-otteluissa (52 torjuntaa) ja valittiinkin 1–4 -tappioon päättyneen Kanada-ottelun parhaaksi suomalaispelaajaksi.
– ParSportin hyökkääjä Janne Yrjöläkin esiintyi turnauksessa vahvasti ja oli jälleen Pauli Kitulan ohella yksi Deaf Lionsin tärkeimpiä pelaajia. Tsekki-ottelussa hän kuitenkin sai tällin lonkkaansa, mikä valitettavasti haittasi miehen edesottamuksia Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan. Jannen loukkaantuminen oli joukkueelle kova paikka. Olisimme ehdottomasti tarvinneet täysikuntoista Yrjölää kovimmissa peleissä, jotta tiukat väännöt olisi saatu käännettyä voitoiksi, Vainio linjaa.
Lisäksi Lauri Virtanen on harjoitellut ParSportin kanssa kuitenkaan pelaamatta sarjapelejä.
Yrjölä oli Suomen joukkueen paras pistemies saldolla 6+8 viidessä pelatussa ottelussa. Suomi voitti alkusarjassa Kazakstanin 17–0 ja Tsekin 12–1 ennen tappioita USA:lle (2–6) ja Kanadalle. Pronssiottelussa Suomi oli ylivoimainen, sillä Kazakstan kaatui toistamiseen – nyt lukemin 12–2.
Seuraavat kuurojen kiekkokisat ovat näillä näkymin kuurojen talviolympialaiset eli Deaflympicsit vuonna 2019. Vainio toteaa että joukkueen parissa sovittiin jo, että silloin mitalin väri kirkastuu.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi