Ikäraja

Ikäraja tuli vastaan.

Ei mikään suuri menetys Partelin hallintoneuvostolle ja tai minulle itselleni, mutta muistutus siitä, että 70:n raja lähestyy.

Ei ole mitenkään tavatonta, että yrityksillä tai organisaatioilla on 70 vuoden ikäraja hallituksilleen ja muille toimielimilleen. Halutaan välttää jonkun olevan rutiininomaisesti mukana ilman, että joku huomaa ehdottaa muutosta ja tietysti halutaan taata osaaminen ja uusi tietotaito organisaatiossa.

Politiikassa on joskus rajoituksia toimikausissa, jotta taataan uusi veri johdossa ja vältetään tilanne, jossa ollaan mukana niin kauan, että aletaan käyttämään valtaa omaksi edukseen. Presidentit eivät yleensä istu enempää kuin kaksi kautta, vaikka olemassa on poikkeuksia läheltäkin. Tiedämme likaiset temput – tehdään uusi perustuslaki tai huijataan vaaleissa. Demokratioissa kuten Suomessa ja USAssa tämä ei käy, luojalle kiitos siitä.

Mutta, mutta, Biden, Trump ja Niinistö eivät istu Partelin hallintoneuvostossa – he ovat liian vanhoja!

Tässä tilanteessa, kun joku on määritellyt, että olet liian vanha, saa se sinut ajattelemaan.
Koska oikein on vanha? Miten vanhana pitää käyttäytyä?

Ikähän on matematiikkaa ja luku sosiaaliturvatunnuksessa. Ikä on enemmän lääketieteellinen ja fyysinen sekä henkisen kapasiteetin kysymys

Tiedämme, että ihmiset elävän yleisesti pidempään ja ovat terveempiä, sanokaamme vaikka, kuin isoisän aikaan. Eläkeiässä tämä huomioidaan nykyisin, meidän pitäisi myös työskennellä pidempään.

Ongelma ikärajojen kanssa on se, että ne ovat niin kaavamaisia. Jos on hieman masentunut kotona istumisesta ja nököttää päivän koronatilastoja, voi toki ryhtyä ajattelemaan kaikkia nuorempia sukulaisia ja tuttuja, jotka ovat jo pudonneet kelkasta tai joilla on yksi tai toinenkin vaiva. Iän myötä niitä tulee enemmän ja enemmän.

Mutta niin ei saa ajatella!

On olemassa muitakin elämänlankoja, joita voimme seurata. Kun IKEAn Ingvar Kamprad täytti 90, mietti hän, jos hänen mahdollisesti pitäisi siirtyä osa-aikatyöhön.

Koko Ruotsin Dagny auttoi toisia tietokoneongelmissa 105-vuotiaana. ”Sinun ei pidä vanheta”, sanoi Dagny.

On ainakin yksi 100-vuotia golffaaja, joka on tehnyt hole-in-onen. USAn presidentinvaaleissa valittiin 78-vuotias 74-vuotiaan sijaan. Ainakin minä olin iloinen, kun vanhempi voitti.

Muutaman vuoden kuluessa kuulun riskiryhmään yhdessä muiden yli 70-vuotiaiden kanssa. Jonnekin raja on vedettävä, joten on kai ihan ok, että se vedetään juuri siihen.

Mutta ihminen on juuri niin vanha kuin itsestä tuntuu. Peukaloissa särkee hieman aamulla ja joitakin nimiä ei tahdo tulla mieleen, mutta se on vain merkki siitä, että olet elossa. Ei ole mitään syytä hiljentää tahtia enempää kuin itsestä tuntuu. Sinun pitäisi myös tulevaisuudessa saada oikeus päättää, kuinka vanhaksi itsesi tunnet ja koska ”parasta ennen”-päivämäärä on.

Kun kevät ja valo tulee, kun rokotukset alkavat vaikuttamaan ja kun voi jälleen seurustella muuten kuin etänä, on aika ottaa uusia askeleita. Vanhoja, viisaita miehiä ja naisia tullaan tarvitsemaan myös silloin, aivan niin kuin aina.

Folke Öhman

Paraisten kaupungin entinen kaupunginjohtaja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*