Itämeri sai monta uutta nuorta ystävää Paraisilla

itämeriKaarinan Nuorkauppakamarin hanke laajeni Paraisille. Tapahtuma järjestettin samaan aikaan neljällä Kaarinan kaupungin uimarannalla.
 
Bläsnäsin uimarannalla oli tiistaina aamupäivällä vipinää vaikka uimakausi ei vielä ole alkanutkaan. Paikalla oli neljäsluokkalaisia Koivuhaan koulusta ja Nauvon Simonkylän koulun yksitoista oppilasta.
Kyseessä oli Kaarinan Nuorkauppakamarin hanke – Intohimona Itämeri, joka järjestettiin kolmatta kertaa ja tapahtumapäivä laajeni nyt myös Paraisille. Tapahtumaa tukemassa oli Nordkalk Oy, jonka edustaja, myynti- ja markkinointijohtaja Kjell Weppling kertoi kalkin käytön hyödyistä vesistölle.
Koululaiset jaettiin neljään ryhmään, jotka kiersivät neljällä rastilla. Ohjelmassa oli roskien lajittelua, Itämeri-tietovisa, merimerkki-rata ja ongintaa. Kun mato-onkeen tarttui ahvenen lisäksi mm. särkikala, totesi yksi oppilaista että eihän sitä voi syödä kun se on täynnä luuta.
– Särkikalojen tehokalastus on kuitenkin tärkeää vesistöjen hyvinvoinnin kannalta, kertoi Jenni Korhonen Kaarinan Nuorkauppakamarista.
Saaristokaupungin koululaisille ei yhtenä tehtävänä ollut kalojen tunnistus tuottanut vaikeuksia ja moni hallitsi myös merimerkit.
Kenelle tahansa saattaisi tulla yllätyksenä erilaisen roskan ja jätteen maatumisaika. Rastilla lajiteltiin roskia kuten eripaksuista muovia, sanomalehtipaperia, tölkkejä ja lasia.
Ohuen muovipussin, johon pakkaamme kaupassa hedelmiä, hajoamisaika on 10–50 vuotta. Paksumpi muovi kuten mm. juomapullot pilkkoutuu mikroroskaksi 200 vuodessa. Yhtä kauan vie myös alumiinitölkkien hajoaminen. Lasin osalta aikaa kuuluu käsittämättömät miljoona vuotta.
On siis tärkeää lajitella ja mahdollisuuksien mukaan kierrättää roskat ja jätteet. Roskat eivät kuulu mereen eivätkä uimarannalle.
Intohimona Itämeri 2015-tapahtumaan osallistuneet koululaiset saivat diplomin ja kotiin vanhemmille tiedotteen tapahtumasta.
Leena Lehtonen