Jännitys tiivistyy MGP-finaalin lähestyessä

 
Liza-Elmina Arvidsson ja Emma Vahtola Tämän vuoden Melodi Grand Prix –kilpailun kymmenestä finalistista kaksi tulee Paraisilta.
 
Toimitukseen astelee kaksi erittäin iloista tyttöä. 10-vuotias Emma Vahtola ja 9-vuotias Liza-Elmina Arvidsson ovat kumpikin tämän vuoden MGP-finalisteja. Haastattelua seuraavana päivänä tytöt ovat matkalla Karjaalle, jossa järjestetään nelipäiväinen valmistautumisleiri. Siellä he työstävät kappaleitaan yhdessä laulu-, esiintymis- ja tanssivalmentajien sekä musiikkituottajan kanssa. Tytöt eivät tunne toisiaan entuudestaan, mutta tervehtiessään jokin vaikuttaa kovin tutulta. Se ovat todennäköisesti nähneet toisensa aikaisemminkin. Molemmat ovat juuri päättäneet kolmannen luokan, Emma käy koulua Malms skolanissa ja Liza-Elmina Kirjalassa.
Kappaleet lähetettiin kilpailuun keväällä ja huhtikuun lopulla tuli tieto tyttöjen finaalipaikasta. Loppukilpailu nähdään televisiossa suorana lähetyksenä 3. Lokakuuta.
– Emme saaneet kertoa kenellekään finaalipaikasta kahteen viikkoon, salaisuuden pitäminen niinkin pitkään oli hankalaa, Emma kertoo.
Hän on itse säveltänyt ja kirjoittanut Disko-kappaleensa tekstin. Emma on kaksikielinen ja on päättänyt esittää kappaleen suomeksi. Samalla nähdään ja kuullaan historian lehtien havinaa, sillä edessä on MGP-kilpailun historian ensimmäinen suomenkielinen finaaliesiintyminen.
– Sanoitin ensin kappaleen ruotsiksi, mutta sitten päätinkin kokeilla esiintymistä suomeksi kun se kerran on sääntöjen puitteissa sallittua. Omasta mielestäni kappale kuulostaa paremmalta suomeksi. Se kertoo illalla järjestettävästä diskosta, jossa saa laulaa, tanssia ja pitää hauskaa.
Emma on kirjoittanut useita kappaleita myös aikaisemmin, mutta osallistuminen MGP-kilpailuun on ensimmäinen laatuaan. Kilpailuun lähettämässään kappaleessa hänen isänsä Anders säestää. Hän kertoo yllättyneensä erittäin iloisesti saatuaan tietää finaalipaikastaan.
Liza-Elmina Arvidssonin kappale on nimeltään ”Dansa mer”. Se kertoo siitä, kun kaikki haluavat jatkaa tanssimista vaikka juhlat ovat jo päättyneet.
– Olen kirjoittanut sen itse, äiti on korjannut joitakin pieniä juttuja. Sävelmän miksasimme kokoon äidin puhelimesta löytyvällä ohjelmalla. Osallistuminen jäi viime tinkaan, joten olimme hieman epävarmoja siitä, ehtikö kappale ajoissa perille. Olin todella iloinen kuultuani finaalipaikasta, vaikka olinhan minä hieman salaa sitä toivonutkin, Liza-Elmina kertoo.
 
Liza-Elminalla on kaksi vanhempaa sisarusta, jotka kumpikin ovat kilpailleet menestyksekkäästi MGP:ssä. Nyt jo 17 vuotta täyttävä isoveli Ivar voitti kilpailun muutama vuosi sitten.
Molemmat tytöt odottavat innoissaan suoraa tv-lähetystä ja siinä kilpailemista, vaikka pientä hermostuneisuuttakin on havaittavissa. Karjaan leirin aikana he tulevat harjoittelemaan omia esiintymisiään, muun muassa tanssikoreografian muodossa. Molemmilla on tanssitaustaa, joten kumpikaan ei usko tanssimisen ja laulamisen tuottavan ongelmia.
Finaalissa 3. Lokakuuta esiintyy yhteensä 10 finalistia. Suora lähetys on nähtävissä Yle Fem –kanavalla sekä Yle Areenassa.
Pohjanmaalla on finaalissa laajin edustus, Espoosta ja Paraisilta on mukana kaksi finalistia kummastakin.
Tänä vuonna finaalissa kilpailee myös kymmenen tanssijaa. Heistä kolme on Turusta.
 Marina Saanila, suomennos Mikael Heinrichs