Johan Ludvig ja Fredrika ovat ikuistettuja

hjärtatssaga

Muutaman tunnin myöhästyminen ei paljoa haittaa kun teosta on ehditty odottamaan jo lähes kaksi ja puoli vuotta. Taideteos Sydämen tarina saapui tiistaina Paraisille ja se paljastetaan juhlallisin menoin lauantaina.
 
 
 
Taidealan opiskelija Armi Nurminen valittiin helmikuussa 2013 yhdeksän kilpailuehdotuksen parista voittajaksi ja sai kunnian toteuttaa oman visionsa Johan Ludvig Runebergin ja Fredrika Tengströmin ajasta Paraisilla.  Nyt valmis taideteos on vihdoinkin saapunut ­­­­ – ja paljastetaan juhlallisin menoin lauantaina Pargas Manskör -kuoron esiintyessä.
Kyseessä on usealla aistilla koettavissa olevasta installaatioteoksesta, jota siis saa kosketella. Jonkinlaisia suunnitelmia valaistuksen suhteen on myös olemassa, mutta sen toteutustavasta ei vielä ole varmuutta. Teoshankkeen taustalta löytyy vuonna 2010 perustettu Pro Runeberg -yhdistys sekä Paraisten kaupunki.
– Nyt on edessä viiden vuoden projektin loppuhuipentuma, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Kurt-Erik Långbacka.
Taloudellisesta puolesta ovat vastanneet Paraisten kaupunki, suomenruotsalaiset säätiöt (Kulturfonden, Konstsamfundet sekä stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond), yritykset sekä yksityishenkilöt. Yhdistys on järjestänyt useita tempauksia varainkeruuseen liittyen.
 
Teos kuvastaa Runebergin ja Fredrika Tengströmin rakkautta, jonka siemenet kylvettiin Paraisilla heidän asuessa täällä vuosina 1827 ja 1828 Turun palon jälkeen. Runebergiin liittyviä patsaita ja muistomerkkejä löytyy usealta paikkakunnalta Suomessa, esimerkiksi Porvoossa, Helsingissä ja Pietarsaaressa. Mutta tämäntapainen installaatio on ainoa laatuaan.
– Tietääkseni missään muualla ei ole olemassa heitä molempia kuvastavaa teosta, Långbacka sanoo.
Yhdistys tulee julkaisemaan kolmikielisen esitteen jossa pariskunnan yhteinen aika Paraisilla on kantavana teemana. Esitteen toivotaan valmistuvan viimeistään juhannukseksi.
 
Pronssinen teos on valettu Herttoniemen valimossa Helsingissä, josta se lähti matkaan aikaisin tiistai-aamuna.
Taiteilija itse on tyytyväinen lopputulokseen. Teos vastaa hänen odotuksiaan.
– Voitettuani kilpailun helmikuussa 2013 valmistin Turun Ammattikorkeakoulun taideakatemian päättötyönä 1:2 suhteessa mallin teoksesta ja sen jälkeen työstin muotteja noin viiden kuukauden ajan viime vuoden puolella, Nurminen sanoo.
Hän sai kuvataiteilijan tutkintonsa joulukuussa 2013 ja Sydämen tarina -teos on itse asiassa jo hänen toinen Paraisilla oleva teoksensa. Vedenalainen veistos ”Kalakoto” oli osa Contemporary Art Archipelago -projektia joka sisältyi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 näyttelyihin.
Kyseinen teos on edelleen nähtävissä meren pohjalla, Nauvon eteläisen saaristoalueen Dalskärin saaren eteläpuolella.
 
Teoksen sijoituspaikka on Runebergin talon edessä oleva puisto, joka kaikella todennäköisyydellä tulee saamaan uuden nimen kohtapuolin. Brahen puistosta muistuttavat kyltit on nimittäin poistettu.
– Kyllähän se tuntuisi hieman oudolta sijoittaa Runeberg-aiheinen taideteos Brahen puistoon, toteaa Paraisten kulttuuripäällikkö Fia Isaksson.
 
Mikael Heinrichs
mikael.heinrichs@fabsy.fi