Jopa kolmetuhatta vierasta odotettavissa lauantain sotilasvalaan

Grafik: Mikael Heinrichs.
Lauantain tapahtumapaikat ja liikennejärjestelyt. Grafiikka: Mikael Heinrichs.
Paraisilla lauantaina järjestettävä Uudenmaan prikaatin sotilasvalatilaisuus sekoittaa liikennettä Paraisilla, mutta tarjoaa myös suurelle yleisölle runsaasti nähtävää.
Paraisille on odotettavissa lauantaiksi parituhatta vierasta lähes 900 alokkaan ja varusmiehen sekä puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvien lisäksi. Heinäkuun alussa armeijan harmaisiin Uudenmaan prikaatissa astunut alokasryhmä vannoo nimittäin sotilasvalansa keskusurheilukentällä.
– Suunnittelu on vienyt oman aikansa ja viimeinen palaveri lauantaita silmälläpitäen järjestetään tänään torstaina. Kaikista suurin haaste on ollut yhteensä 19 linja-auton koordinoiminen, sillä ne kuljettavat varusmiehet Dragsvikista Paraisille ja tapahtuman jälkeen eteenpäin lomille, toteaa kapteeniluutnantti Kjell Kämpe prikaatista.
Kenttäkeittiöiden ja taistelutarvikkeiden kuljettaminen ympäri Suomen maata on prikaatille tuttua puuhaa, mutta koko sotilasvalatilaisuuden siirtäminen vieraalle paikkakunnalle on kaikkea muuta kuin tuttua.
– Toki tämä on meille myös taloudellinen haaste jo resurssienkin suhteen, Kämpe myöntää.
Viime hetken tietojen mukaan sotilasvalatilaisuuteen osallistuu noin 670 alokasta. Kun laskuihin lisätään puolustusvoimien henkilöstö, muut varusmiehet sekä lippukomppania, yhteenlaskettu maastopukuisten lukumäärä Paraisilla saattaa hyvinkin nousta lähemmäs tuhatta. Kaupunki ja prikaati odottavat paikalle noin kahtatuhatta sukulaista ja ystävää Keskusurheilukentälle, joten paikalla nähtäneen uusi yleisöennätys. Jalkapallon puolella epävirallinen yleisöennätys kentällä on 1 247 katsojaa poikien maaottelussa Ruotsia vastaan lähes päivälleen kymmenen vuotta sitten.
Huomattava osa lauantain ohjelmasta (katso alla) on suunnattu ainoastaan varusmiehille ja heidän taustajoukoilleen. Suurelle yleisölle on tarjolla materiaalinäyttelyitä, Koulukadun ohimarssi sekä maihinnousunäytös pienvenesataman alueella kello kahden aikaan.
Liikenteen saralla on tiedossa haasteita, varsinkin pysäköintipaikkojen suhteen. Tietyt tieosuudet tullaan päivän aikana sulkemaan ja Dragsvikin ja Paraisten välisellä tieosuudella saattaa ilmetä ruuhkia aamupäivästä. Sotilaspoliisi sekä muut vapaaehtoiset ohjaavat liikennettä keskustan alueilla.
– Koulukatu suljetaan Saaristotien risteyksestä aina Sarlininkadun y-risteykseen noin kello 12 ja 14 välillä. Sankarihaudan seppeleenlaskun ajaksi Kirkkoesplanadi suljetaan Kirkkosillalta aina Musiikkiopisto Arkipelagin paikkeille noin klo 10-11, toteaa Paraisten kaupungin elinkeinojohtaja Tomas Eklund toivoen kärsivällisyyttä poikkeusjärjestelyiden suhteen.
Sotilasvalatilaisuus Paraisilla järjestetään yhteistyönä Uudenmaan prikaatin, Paraisten kaupungin sekä Pargas reservofficerare -yhdistyksen välillä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi
Sotilasvalapäivän aikataulu 15.8.
n. 10.00 Alokkaat saapuvat linja-autokuljetuksella Keskusurheilukentälle
10.30 Seppeleenlasku sankarihaudalla kirkon vieressä
10.30-11.30 Sotilaskodin myyntipiste avoinna Keskusurheilukentällä
11.00-15.00 Materiaalinäyttelyt Kalkholmenin satamassa sekä Sarlinin koululla: aluksia, ajoneuvoja ja paljon muuta
11.15 Sotilasvakuutus, Keskusurheilukenttä
11.30-15.00 Sotilaskodin myyntipisteet avoinna Sarlinin koululla
12.00 Sotilasvalan vannominen sekä kenttäjumalanpalvelus, Keskusurheilukenttä
n. 12.30 Ohimarssi Koulukadulla
12.45-15.00 Varuskuntaravintola Creutz tarjoilee kenttälounaan varusmiehille sekä etukäteen ilmoittautuneille sukulaisille, Sarlinin koulu
14.00 Maihinnousunäytös Munkvikin pienvenesatamassa
n. 15.00 Lomalinja-autot lähtevät, Keskusurheilukenttä
Liikennejärjestelyt mainituilla alueilla saattavat muuttua klo 10-16 välisenä aikana. Sotilaspoliisit sekä vapaaehtoiset ohjaavat liikennettä ja osoittavat parkkipaikkoja.