Julistekilpailun voitto Paraisille

hymyilevät teinipojat
John Blomqvist ja Aaro Hautala toivat tilastokeskuksen julistekisan yläkoulusarjan voiton Paraistille kierrätysjulistellaan. Kuva: Yksityinen

Kansainvälisen tilastojulistekilpailun Suomen yläkoulusarjan voitto tuli tänä vuonna Paraistenseudun koululle. Voittajajuliste ”Suomi kierrättää” oli yhdeksäsluokkalaisten Aaro Hautalan ja John Blomqvistin taidonnäyte. Ohjaavana opettajana toimi Sanna Laine.

Oppilaiden juliste on tiivis ja havainnollinen paketti tietoa siitä, miten paraislaiset ja suomalaiset kierrättävät eri jätteitä. Vertailua on tehty myös muihin EU-maihin.

”Suomessa erilliskerätään 46 % yhdyskuntajätteistä. Eniten Suomessa kierrätetään paperia ja kartonkijätettä sekä biojätettä. Vähiten kierrätetään sähkö- ja elektroniikkaromua, muovia sekä lasia”, juliste kertoo. Saksa on tutkielman mukaan Euroopan kärkikierrättäjä. Suomi sijoittuu listassa korkealle, vaikkei olekaan vielä saavuttanut EU:n tavoitteita.

Työviikon verran aikaa

Kaksikolla meni aikaa julisteen tekemiseen yhteensä työviikon verran.

– Aluksi kaikki luokassa tekivät omat projektinsa, joista meidän työ valittiin parhaaksi. Sen jälkeen jatkoimme julisteen työstämistä opettajan ohjauksessa kilpailukuntoon, pojat kertovat.

Luonnontieteet ei ole kummankaan lempiaine, mutta projekti oli silti mieleinen.

teinipojat ja tietokoneen näyttö
Aaro Hautala ja John Blomqvist. Kilpailun aiheena oli ympäristö, biologia ja kestävä kehitys. Kuva: Yksityinen

– Tällä tavalla luonnontieteet alkoivat kiinnostaa enemmän ja tilastotietoa oli ihan mukava tutkia. Mieliaineeni koulussa on kuitenkin edelleen liikunta, käsipalloa Piffenissä pelaava Blomqvist toteaa.

Hautalasta erityisesti lukujen pyörittäminen oli kiinnostavaa. Hänen vahvuutensa on matematiikka ja tilastolaskenta, joita pääsi hyödyntämään projektissa. Tulevaisuudessa hän pyrkii tietotekniikka-alalle, ja onkin hakenut Kerttulin ICT-lukioon.

Kilpailun tavoitteena on vahvistaa nuorten tilastojen lukutaitoa sekä ymmärrystä tilastotiedon merkityksestä elämän eri osa-alueilla. Tehtävänä oli tehdä tilastollinen tutkimus ja esittää sen tulokset tilastojulisteessa. Tällä kertaa kilpailun aiheena oli ympäristö, biologia ja kestävä kehitys.

Kolme eri sarjaa

Seitsemättä kertaa järjestettävässä kilpailussa oli kolme sarjaa eri oppilaitoksille. Suomessa kilpailuun ilmoittautui 17 oppilaitosta ja yhteensä 392 oppilasta.

Suomen kilpailun voittajajulisteet käännetään englanniksi ja toimitetaan kansainväliseen loppukilpailuun, jonka voittajat valitaan Maailman tilastokongressissa Hollannissa heinäkuussa.

Suomen yläkoulusarjan voittajatiimi sai 450 euron suuruisen rahapalkinnon.

– Puolet omasta osuudestani aion kuluttaa pieniin ostoksiin ja toisen puolen säästää, kertoo Hautala.

Suomen kansallisen kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen Tilastoseura ry.

Maija Arosuo
maija.arosuo@aumedia.fi

2 Kommentia

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*