Katuvalaistus saa tunteet pintaan

Mikä malli? Asentaja Victor Korpela tarkistaa valonlähdettä Finbyn hiihtostadionilla. Kuva: Mikael Heinrichs
Du-tecin huoltoautot ovat viime aikoina tulleet entistä tutummiksi suurelle yleisölle. Syy tähän on melko yksinkertainen, sillä tytäryhtiö Du-tec Net vastaa koko Paraisten katuvalaistuksen ylläpidosta ja huollosta. Tämä kattaa siis myös saaristoalueet. Ainoastaan yhteysalusten takana olevat saaret eivät kuulu sopimuksen piiriin, mutta Parainen, Nauvo, Korppoo, Norrskata, Houtskari ja Iniö ovat osa kokonaisuutta.
– Sinänsä olemme kyllä vaihtaneet rikkinäisiä valaisimia myös saarissa, mutta se ei sisälly kaupungin kanssa solmittuun sopimukseen, toteaa Du-tecin toinen perustaja Bjarne Ulriksson.

Vikaetsintä on huomattavasti helpompaa kun valot ovat päällä.
Victor Korpela

Sopimus kattaa sekä kaapeloinnit että valaisimien huollot ja uusimiset suunnitelman mukaisesti.
Yritys on myös siirtynyt palvelemaan yksityisasiakkaita yhä enenevässä määrin. Tytäryhtiöt Du-tec Fix (kiinteistöhuolto) ja Du-tec Lux (mm. aurinkopanelit ja ilmalämpöpumput) tarjoavat palveluita myös yksityisille.
– Tässä on lähdetty hakemaan lisää tukijalkoja yritykselle. Lisäksi eri alojen välille syntyy synergiaetuja, jotka loppupeleissä hyödyntävät asiakasta ja helpottavat asioiden hoitoa, Ulriksson sanoo.
Yhtiö perustettiin vuonna 2011 ja kahden viime vuoden aikana on perustettu kolme tytäryhtiötä, jotka tätä nykykä hoitavat operatiivista toimintaa. Tällä hetkellä yrityksellä on yhteensä 17 työntekijää palkkalistoillaan kun omistajat sekä perustajat Ulriksson Ralf Dahlqvist otetaan mukaan laskuihin.
– Ensi alkuun meitä oli vain kaksi, mutta jo syksyllä 2011 palkkasimme ensimmäisen työntekijämme, Ulriksson kertoo.
Kiinteistöhuolto on aikaisemmin ollut melko Nauvokeskeistä toimintaa, mutta nyt suunnitellaan laajentamista myös Paraisille isommassa mittakaavassa.
Palataan kuitenkin katuvalaistukseen. Se on nimittäin asia joka herättää aina tunteita. Sen ovat myös Ulriksson ja kumppanit saaneet huomata.
– Toki tiesimme, että tämä on asia joka nostattaa tunteet pintaan, mutta olihan se tavallaan pieni yllätys miten paljon energiaa yksikin sammunut valaisin saa aikaiseksi ihmisissä, Ulriksson toteaa.
Toinen asia josta tulee palautetta on kun valot ovat päällä keskellä kirkasta päivää. Kun valaistusta on uusittu ja elohopeapohjaisia valaisimia vaihdettu led-valaisimiin valot ovat olleet päällä testaustarkoituksessa.
– Vikaetsintä on huomattavasti helpompaa kun valot ovat päällä, toteaa asentaja Victor Korpela.
Suuri osa työajasta kuluu tällä hetkellä erilaisten valaisimien ja tolppien tyyppien kartoitukseen. Lisäksi kartoitetaan maakaapeleita kunnan eri osissa.
– Usein valot voivat olla päällä isollakin alueella, kun suoritetaan kartoituksia tai huoltotöitä. Se johtuu ohjausjärjestelmistä ja siitä, miten aluejako on tehty, Ulriksson sanoo.
Hän on erityisen innoissaan Paraisten keskustan Rantatien uudesta valaistuksen ohjausjärjestelmästä.
– Sen avulla voidaan käytännössä ohjata jokaista erillistä valaisinta yksilöllisesti tietokoneen kautta. Teoriassa sen kautta voisi esimerkiksi himmentää vaikka yhden valaisimen kerrallaan mikäli haluaa, Ulriksson kertoo.
Juuri tällä hetkellä kartoitetaan Finbyn hiihtostadionin alueen valaistusta tulevan hiihtokauden alla.
– Käymme läpi mitä kaikkea sieltä löytyy ja mitä valaisimia pitää uusia, toteaa asentaja Kalle Hotanen.
Vanhan Malmin valaistusta on niin ikään käyty läpi ennen tulevia joulumarkkinoita. Vanhan Malmin osalta työ on hieman hankalampaa, sillä siellä on melkoisesti erilaisia valaisimia.
– Karkeasti ottaen voisi todeta, että mitä enemmän designia, sen hankalampaa löytää sopivia varaosia. Joitakin malleja on saatettu valmistaa vain muutaman vuoden ajan eikä sopivia varapolttimoita tai osia välttämättä enää löydä, Ulriksson toteaa.
Du-tec vastaanottaa katuvalaistuksen vikailmoituksia koko kaupungin alueelta sähköpostitse osoitteeseen katuvalo@du-tec.fi.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi