Kauriiden ruokkiminen taajamassa jakaa mielipiteitä

rådjur
Daniel Falck ei suosittele ruokkimaan peuroja tai kauriita asuinalueilla. Kuva: Carina Holm

Paraisten kaupungin viherpalvelusuunnittelija Daniel Falckin mukaan eläinten ruokkimista ei laki taikka kaupungin järjestyssääntö kiellä. Jokaisella kiinteistön omistajalla on oikeus päättää asiasta itse. Ruokinnasta ei kuitenkaan saa aiheutua terveydellistä haittaa tai ympäristön pilaantumista.

– Käytännössä en kuitenkaan suosittele ruokkimaan peuroja tai kauriita asuinalueilla. Se opettaa eläimiä tulemaan pihaan talvisin, jolloin ne palaavat sinne myös kesällä. Silloin ne kantavat mukanaan runsaasti punkkeja ja syövät istutuksia.

Haja-asutusalueilla metsästäjillä on tapana ruokkia riistaeläimiä talvikaudella. Tällöin halutaan turvata ravinnon saanti silloin kun sitä on vähän ja estää vahingot puiden taimistoille. Falck ei kuitenkaan näe, että vastaavaa ruokintatarvetta kaupungissa olisi.

Myös lintujen ruokinta tulisi järjestää niin, ettei toiminta tuo paikalle haittaeläimiä, kuten rottia. Linnunruoka tulisi siksi laittaa laudalle, ilmaan roikkumaan, ei maahan. Jos jyrsijöitä ilmenee, voi havainnoija tehdä ilmoituksen ympäristöterveydenhuoltoon, joka Paraisten kaupungissa on järjestetty yhdessä Liedon kunnan kanssa.

Lampanrasva toimii karkotteena

Mikäli kauriista tai peuroista on omassa pihassa haittaa kasveille, antaa Falck niiden torjumiseen vinkin.

– Trico Garden on lampaanrasvaa sisältävä luonnonkarkote. Sitä voi ruiskuttaa ennen talven tuloa puuvartisille kasveille.

Vaikutus kestää noin puoli vuotta, joten käsittely on hyvä uusia keväällä, kun puutarha tarjoilee herkkuja eläimille.

Karkotteesta jää valkoinen kerros kasviin, joten kauneimpiin kukkiin hän ei sitä suosittele, mutta esimerkiksi tulppaanien terälehtien päät aineella voi sivellä.

Naapurisovun ylläpitämiseen Falckin resepti on rakentava keskustelu.

– Kerro oma näkökulmasi asiaan ja ole valmis vastaanottamaan myös toisen näkemys. Tällöin molemmat voivat reagoida asiallisesti ja löytää yhdessä ratkaisun.

Mikäli peuroja ja kauriita pyrkii pihaan häiritsevästi, voi sen yrittää suojata riittävän korkealla aidalla. Yli 120 senttiä korkea aita vaatii rakennusluvan.

Maija Arosuo
maija.arosuo@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*