Kesäkuu oli juhlien aikaa vanhus- ja muistityössä

Henkilökunta seuraa, kun yksinkönjohtaja Gun Sirén vihkii puutarhan käyttöön. Vasemmalta: Rebecka Pahlman, Gun Sirén, Sari Salminen, Janina Dahla, Eija Lindell ja Kirsi Laukka. Solja Allén puuttuu kuvasta.

Vanhusten päivätoiminnassa saatiin nauttia toissaviikolla juhlahumusta, kun sekä Seniorituvalla että Aurinkoisessa juhlistettiin uusien tilojen avajaisia. Senioritupa sai uuden liikuntahuoneen ja Aurinkoinen “aistien puutarhan”.

Seniorituvalla on avoin puoli, jossa kuka tahansa ikäihminen saa käydä vaikka vain päiväkahveilla, ja hoitosuunnitelman piiriin kuuluva puoli, jossa asiakkaalle tehdään oma ohjelma ja suunnitelma.

– Seniorituvan toiminnassa huomioidaan sekä keho että mieli. Jumpan on oltava hauskaa, ja yhtä tärkeää kuin liikunta on yhdessäolo ja kaikki muu tekeminen. Kyselytutkimuksessa selvisi, että asiakkaat haluaisivat jumpata ryhmässä – kotona sitä ei saa aikaan, eikä se ole yksin kovin hauskaakaan, kertovat muistikoordinaattori Janina Dahla ja Seniorituvan toiminnanjohtaja Sari Lehtovaara.

Seniorituvan liikuntaprojekti sai alkunsa, kun harjoittelija Arcadasta teetti viime syksyllä asiakkaille kyselyn osana koulutyötään. Sen perusteella Seniorituvalle laadittiin uusia liikuntaohjelmia ja -muotoja, ja perintölahjoituksen myötä saatiin viimein myös oma kesäksi valmistunut jumppahuone.

Uudenuutukaisia laitteita

Jumppahuone hohtaa nyt uutuuttaan ja hyllyillä on monenlaisia liikuntavälineitä. Jumpparyhmiä on erilaisia, ja Seniorituvan työntekijät ovat saaneet fysioterapeuteilta ohjausta niiden ohjaamiseen. Mukana on ollut myös liikunnanohjaaja.

– Tämä on yhteistyötä. Työntekijät ovat olleet todella aktiivisia ja innostuneita, kehuu Janina Dahla.

Jumppahuoneen kastajaisissa 14. kesäkuuta tupa on vakiokävijöitä täynnä, ja paikalle on saapunut myös muiden vanhustyön yksiköiden henkilökuntaa. Puhe ja leivonnaiset täydentävät tunnelman ja asiakkaat saavat lähteä tutustumiskierrokselle uusiin tiloihin. Seniorituvan pihalle on myös saatu kuntolaitteita, joita voi käyttää  aukioloaikojen ulkopuolellakin.

– Tämä on teitä varten. Te saatte käyttää näitä milloin ikinä haluatte, myös iltaisin ja viikonloppuisin, opastavat työntekijät.

Göta Andersson asettuu testaamaan laitteita Sari Lehtovaaran seurassa. Andersson on huomannut, että liikunta tuntuu jälkeenpäin kehossa. Muut asiakkaat sanovat, että voimat ovat parantuneet liikunnan aloittamisen myötä.

Aistien puutarha vie mukanaan

Seuraavana päivänä vuorossa ovat päivätalo Aurinkoisen uuden ”aistien puutarhan” vihkiäiset. Aurinkoinen tarjoaa hoitoa ja kuntoutusta muistisairauksista kärsiville ihmisille.

Puutarhaan työntekijät ovat rakentaneet yhdessä asiakkaiden kanssa perennoja, kivikoristeita, peli- ja aktiviteettipaikan ja muuta mukavaa. Tarkoitus on, että puutarhan eri osat hellisivät eri aisteja ja tarpeita: yhdessä kulmassa on paikka rauhoittumiselle, toisessa pelailulle. Eri värit edustavat erilaisia mielentiloja.

– Ensin kävimme Tukholmassa hakemassa inspiraatiota vastaavasta puutarhasta. Vaikka meidän on kyllä nätimpi, arvioi työntekijä Eija Lindell.

Lindell sanoo, että pihaa rakennettiin yhdessä asiakkaiden kanssa ja heidän kuntonsa mukaan. Projekti alkoi viime kesänä ja tuli nyt päätökseensä – puutarhan hoitamisessa ja kasvien kitkemisessä riittää toki puuhaa vastaisuudessakin.

– Vanhuksilla on uskomatonta tietotaitoa esimerkiksi kasveista. Me työntekijät emme ole mitään hortonomeja, mutta käytimme kukin kykyjämme. Itse tutustuin värien vaikutukseen, Lindell toteaa.

Puutarhaan saatiin myös kaunis kaarisilta lahjoituksena. Aktiviteettikulmassa on puolestaan mahdollisuus tikan- ja renkaanheittoon, frisbeegolfiin, pingikseen ja jumppamaton käyttöön.
Puutarhassa on ehditty jo oleilemaan ja siitä nauttimaan ennen vihkiäisiä.

– Ilmat ovat olleet suosiolliset. Tällaiset projektit kasvattavat yhteishenkeä, niin koko porukan kuin työntekijöidenkin kesken, päättää Janina Dahla.

Laura Nordin
050-306 2004/ laura.nordin@aumedia.fi