Keskustaan saattaa ilmestyä uusi leipomo

Tuleva luomuleipuri? Janne Hynynen suunnittelee leipomon – ja mahdollisesti myös pienen kahvilan – avaamista Kauppiaskadulle. Kuva: Anja Kuusisto.
Tuleva luomuleipuri? Janne Hynynen suunnittelee leipomon – ja mahdollisesti myös pienen kahvilan – avaamista Kauppiaskadulle. Kuva: Anja Kuusisto.
Janne Hynynen kaavailee luomuleipomoa ja kahvilaa entiseen Nicoloksen & Nicolinan kiinteistöön.
Mikäli kaupunki hyväksyy kiinteistön sisäiset muutostyöt entisissä Nicoloksen & Nicolinan tiloissa, Kauppiaskadulta katoaa jälleen muutama tyhjä ja peitetty ikkuna.
Kyseiseen kiinteistöön on nimittäin tulossa taikinajuurileipomo. Kakkuja, leivoksia ja muita makeita leivoksia on tarjolla monesta tuutista, mutta täällä leivottaisiin luomuleipää puhtaista raaka-aineista. Pieni kahvila on myös suunnitteilla.
Toivon mukaan tuleva leipuri Janne Hynynen saapuu haastatteluun suoraan tapaamisesta Finnveran kanssa. Rahoitushakemuksen kohtalo on edelleen hämärän peitossa, mutta positiivisia merkkejä on ilmassa.
Merkit ovat yrittäjämyönteisiä, luomutuotantoa ja uusia toimintatapoja sekä tietotaitoa suosivia. Tahtotila on olemassa, eikä leipuriehdokas kaihda työntekoa.
– Viime syksynä osallistuin viisipäiväiselle kurssille Ruotsin Östersundissa. Kurssi oli tarkoitettu oman leipomon perustamista suunnitteleville, joten se oli erittäin hyödyllinen. Kurssiin sisältyi kaksi viikkoa käytännön harjoittelua ja kolme viikkoa teoriaopetusta. Opintojen ohella pääsin verkostoitumaan muiden kanssa.
Hynysen osallistuminen leivontakurssille Ruotsissa saattaa tuntua hieman yllättävältä, sillä hänellä on usean vuoden ajan ollut rakennusalan yritys.
Vanhan Malmin sadonkorjuumarkkinoilta – tai jostain muualta – hänen leipätuotteitaan ostaneille alan vaihto ei kuitenkaan tule täytenä yllätyksenä. Hynyset ovat ennen kevään muuttoa Paraisille asuneet Nauvossa lähes kahdeksan vuoden ajan.
– Muutto oli osaltaan sidoksissa leipomokuvioihin. Viime syksyn sadonkorjuumarkkinoiden jäljiltä kysyntä oli huipussaan, ja aloin toden teolla uskoa mahdollisuuksiin lähteä alalle. Sitten eräs tuttava kertoi Mindes-nimisen ravintolan olevan myytävänä Paraisilla, ja aloimme miettiä sitä.
Tässä yhteydessä meillä tarkoitetaan Jannea ja hänen vaimoaan Camillaa, joka
työskentelee valokuvaajana. He päättivät kuitenkin myydä Nauvon talonsa.
Molempien työmatkat suuntautuivat yleensä Turun suuntaan ja lapset ovat jo isoja, joten tämä oli luonnollinen askel. Mindes oli kuitenkin lopulta liian iso pala haukattavaksi. Pariskunta hankki talon Norrbystä ja Janne alkoi hakemaan sopivaa tilaa leipomounelman toteuttamiseksi.
Kauppiaskadulta löytyi sopiva tila ja hakemukset ovat vetämässä.
Finnverarahoituksen lisäksi hän jännittää kaupungin rakennuslupaa kiinteistön sisäisten muutostöiden osalta. 80 neliön kokoisen liiketilan hän vuokraa yrittäjä Kati Roosilta.
– Käytännössä asia koskee inva-wc:n rakentamista sekä muutamaa väliseinää. Leipomopuolelle tulee ainoastaan yksi työntekijä, eli minä itse, joten se osasto ei ole kovinkaan merkillinen. Luonnoksessa on kymmenisen asiakaspaikkaa kahvilapuolella, jota vanhin poikamme tulee vetämään.
Janne Hynynen on hurahtanut taikinajuureen ja on myös luomutuotannon suuri ystävä. Hapanleipää on siis tulossa, ja kaikki käytettävät raaka-aineet ovat luomua.
Jauhot hän hankkii entisen Mustion myllyn nykyiseltä yrittäjältä.
– Jauhojen laatu on avainasemassa. Ruotsissa totuin ehkä liiankin laadukkaisiin jauhosekoituksiin ja todella hyvään tietoisuuteen luonnonmukaisesti viljeltyjen raaka-aineiden hyödyistä. Täällä Suomessa alamme vasta pikkuhiljaa heräämään näihin asioihin. Mielestäni olemme kuitenkin menossa oikeaan suuntaan, enkä ole koskaan joutunut viemään myytäväksi tarkoitettua leipää takaisin kotiin.
Anja Kuusisto, suomennos Mikael Heinrichs