Kierrätys on tätä päivää

Tavaraa riittää. Ekomarketista löytyy kaikenlaista kodin tykötarpeistoa. Parhaat viedään toki käsistä, joten paikan päällä kannattaa piipahtaa suhteellisen usein.
Tavaraa riittää. Ekomarketista löytyy kaikenlaista kodin tykötarpeistoa. Parhaat viedään toki käsistä, joten paikan päällä kannattaa piipahtaa suhteellisen usein.
Norrbyn teollisuusalueella sijaitsevassa Paraisten kierrätyskeskuksessa on tällä hetkellä sesonkiaika. Heinäkuun tempauksella halutaan vauhdittaa kiertokulkua.
Ovi käy tiuhaan kierrätyskeskus Ekomarketin pihassa Norrbyn Vuoritiellä. Tähän aikaan vuodesta asiakkaita riittää. Kierrätyskeskus vastaanottaa kaikenlaisia lahjoituksia kodin tarpeistoon liittyen, kalusteista aina astioihin ja muihin sisustusartikkeleihin. Ainoa vaatimus on että tavarat ovat ehjiä ja hyväkuntoisia.
– Tämä ei ole mikään kaatopaikka, mutta yksityishenkilöiden sähkö- ja elektroniikkaromua otamme vastaan veloituksetta, toteaa Kirsi Espelin-Aikola Paraisten kierrätyskeskuksesta.
Osa SER-romusta korjataan, loput pilkotaan osiin jatkokierrätystä varten Kaarinassa, jossa Ekokaarinalla on tähän tarkoitukseen oleva verstas.
– Jos haluaa lahjoittaa tavaraa tai on ongelmia kotiinkuljetuksen kanssa, Paraisten kierrätyskeskuksesta on mahdollista tilata maksullinen kuljetus Espelin-Aikola muistuttaa.
Tilavassa ja valoisassa myymälässä on tavaraa, ja paljon. Täältä löytyy esioneitä kodin tuunajalle, urheiluvälineitä, sänkyjä ja lastentarvikkeita.
– Korjaamme myös paikan päällä meille lahjoitettuja polkupyöriä, mutta pyörähuoltoa yksityishenkilöille emme valitettavasti pysty tarjomaan. Kaikki meillä korjatut polkupyörät menevät myyntiin, Espelin-Aikola toteaa.
Tähän aikaan vuodesta varsinkin jääkaapit ja pakstimet ovat todellinen myyntimenestys. Siitä kielii sekin seikka, ettei niitä ole tällä hetkellä myynnissä yhtään kappaletta. Tosin tilanne saattaa olla aivan eri jo huomenna.
Vauhdittaakseen kiertokulkua ja saadakseen tilaa uusille tavaroille, Ekomarket järjestää 8. heinäkuuta kierrätysmarkkinat Norrbyssä. Silloin kaikki tuotteet ovat myynnissä puoleen hintaan, tosin pois lukien kompostoivat ekokäymälät.
– Lisäksi meillä on pihakaraokea, kahvi- ja makkaratarjoilua sekä mehua ja jotain pientä purtavaa myös lapsille kello 11 ja 15 välillä, Hanna Jeffrey kertoo.
Tavaraa otetaan silloin vastaan koko päivän ajan, aina aamuyhdeksästä puoli kuuteen. Lisäksi järjestetään arpajaiset.
– Olemme myös aikeissa osallistua 19. elokuuta Kauppiaskadulla järjestettävään Culture Recycle – Share and Discover -tapahtumaan, mutta sitä ei ole vielä lyöty lukkoon, Jeffrey sanoo.
Kierrätyskeskus työllistää alueen työttömiä kuntouttavan työtoiminnan puitteissa ja toimii yhteistyössä Paraisten kaupungin, työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) sekä Turun seudun jätehuolto TSJ:n kanssa.
Paraisten kierrätyskeskus työllistää kymmenkunta henkilöä ympäri vuoden.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi