Koulut saavat uusia oppilaita, koska kevään aikana Paraisille on muuttanut useita lapsiperheitä

tyhjä koulupiha auringossa
Nilsbyn koulun piha odottaa oppilaitaan. Kuva: Carina Holm

Virallisia tilastoja ei vielä ole, mutta selvää on, että useita lapsiperheitä on muuttanut Paraisille kevään ja kesän aikana.

Näiden joukossa on myös joku, joka muuttaa elokuussa ja jonka lapsi aloittaa syyslukukauden Paraisilla koulujen alkaessa 17. elokuuta.

– Sekä minä että kollegani suomenkielisellä puolella olemme saaneet yhteydenottoja useilta perheiltä kouluja ja muuttoa koskien. Tämä on tapahtunut useammin kuin koskaan aikaisemmin, sanoo Paraisten kaupungilla vuodesta 2000 opetuspäällikkönä työskennellyt Ulrika Lundberg.

47 henkilöä lisää

Koulut, jotka ovat saaneet muuton kautta uusia oppilaita, ovat Paraisten keskustassa.

Luvut maaliskuusta kesäkuuhun osoittavat muuttovoittoa 47 henkilöä, toisin sanoen 47 henkilöä enemmän on muuttanut kaupunkiin kuin muuttanut pois kaupungista.

Heinäkuun lukuja kaupunki ei ole vielä saanut ja lisää tietoa, miten muutot vaikuttavat asukaslukuihin yleensä, ei vielä ole. On todennäköistä, että ainakin osittain siinä on mukana koronavaikutus.

Se että lukuvuosi Paraisilla alkaa myöhemmin kuin useissa kunnissa, päätettiin viime vuonna. Tämä tarkoittaa sitä, että joululoma on Paraisilla muutaman päivän lyhyempi.

– Se on valinta, jonka olemme tehneet, siirrämme mieluummin koulujen alkua, koska se sopii hyvin kunnan muiden toimintojen kanssa.

Lundberg viittaa siihen, että esimerkiksi matkailuelinkeino on jo pitkään peräänkuuluttanut muutosta koulujen kesälomiin.

Lähiopetusta jatketaan

Lähiopetusta jatketaan myös Paraisten kouluissa Opetushallituksen ohjeiden mukaan. Aivan normaalisti opetus ei kuitenkaan syksyn aikana toimi.

– Se tulee pikemminkin muistuttamaan niitä olosuhteita, joissa työskentelimme toukokuun kahden viimeisen viikon aikana, sanoo Lundberg.

tom skolgård i solsken
Maanantaina Paraisten koulut alkavat taas. Foto: Carina Holm

Paikallisia eroja esiintyy

Paikallisia eroja esiintyy.

– Emme voi soveltaa täsmälleen samoja sääntöjä kouluissa, joissa on yli 300 oppilasta ja kouluissa esimerkiksi Iniössä ja Utössä.
Iniön koulussa on syksyllä 15 oppilasta vuosikursseilla 1-9, Utössä ilmoittautuneita oppilaita 7.

Myös Korppoossa koulurakennus on iso suhteessa oppilasmäärään ja on helpompaa olla sekoittamatta ryhmiä ja pitää etäisyydet, kuin keskustan kouluissa luokilla 1-6, Malmin koulussa ja Koivuhaan koulussa.

– Ohjeiden mukaan pitäisi vuosikurssien 1-6 työskennellä erikseen, kun taas vuosikursseilla 7-9 ryhmät voidaan sekoittaa. Lukioille ohjeet ovat vieläkin vapaammat, sanoo Lundberg.

Eikö ole hieman ristiriitaista, että pienemmille lapsille on tiukemmat ohjeet, kun koronaraportit ovat tähän asti soittaneet, että nuoremmat lapset eivät levitä tartuntoja samalla tavalla kuin vanhemmat?

– Tietysti myös me tällä alalla kysymme, miksi koulujen ohjeet ovat sellaisia kuin ovat, kun yhteiskunta muuten helpottaa ohjeita. Mutta me seuraamme niitä ohjeita, jotka me saamme, sanoo Lundberg.

Anja Kuusisto

anja.kuusisto@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*