Kulmakaupan nostalgiaa

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Aivan kuten Sol-Britt Wikström toteaa haastattelussa, Paraisilla oli vielä 25 vuotta sitten pieni päivittäistavarakauppa lähes joka kadunkulmassa. En voi olla kulkematta muutaman askeleen muistelmien tiellä.
Muistan kuin eilisen sen ajan, jolloin kiiruhdin Parsbyn mäkeä alas kovalla vaivalla (no, ehkä pieni liioittelu sallitaan) ker(j)ättyjen viikorahojeni kanssa Tammisen kauppaan ostamaan irtokarkkeja. Niitä myytiin kappaleittain samassa paikassa, jossa tänä päivänä sijaitsee parturi.
Niitä sitten ostettiin kahdellakymmenellä pennillä punaisia tuolla vasemmalla, viidelläkymmenellä pennillä alarivin kirpeitä nalleja ja pari isoa, punaista ja sitkeää formula-autoa.
Kaiken kukkuraksi (tämäkin sallittakoon) kauppojen nimet olivat huomattavasti värikkäämpiä ennen vanhaan. Keskustassa oli Kukkura, Ankkuri ja Fagerlundin kauppa, Malmnäsin mäessä oli Anita, Finbyntien päästä löytyi Bodil, Raiviossa oli Fyren joka sijaitsi aivan sopivan kävelymatkan päässä lapsuuden suosikkipelikentästä, kirkon takana oli Elma, Söderbyssä puolestaan Eeron kauppa ja Ersbyssä Kauniston kauppa. Niin, sekä Tennbyn että keskustan Konstraa unohtamatta. PK:n ja ÅU:n Paraisten toimitushan sijaitsee kyseisen kiinteistön toisessa kerroksessa tätä nykyä.
Eikä tietenkään sovi unohtaa Sokos/Öbodenia ja ainakin minulle henkilökohtaisesti legendaarista yläkerran kirja- ja paperiosastoa. Sieltä löytyi kaikki tarvittava pikkunassikalle, aina postimerkeistä keräilykansioihin ja kirjoihin sekä askartelutarvikkeisiin.
Saman kerroksen kahvila ja ruokapaikka Mocca ei sekään ollut hassumpi, vaikka tupakansavu olikin pinttynyt hämyisiin ja vankkatekoisiin looseihin, jotka sijaitsivat myymälän seinää vasten. Kunnolla paistettu pyttipannu toiselta puolelta paistetun kananmunan kera oli ehdoton ykkössuosikki, varsinkin kun sen peitti tuhdilla kasalla HP-kastiketta. Yläkertaan johtanut porraskäytävä oli vähintään yhtä jännittävä siihen aikaan.
Vaikka pieni F:ma E. Stenroosin, ainakin omassa kaveripiirissäni myös ”pikkukauppana” tunnettu, päivittäistavarakauppa nyt onkin sulkenut ovensa, pienten ruokakauppojen tulevaisuus ei ole aivan sysimusta. Yksinomaan ruoka- tai päivittäistavarakauppoina ne tuskin enää palaavat, mutta eräänlaisina hybrideinä yhdistäen muutamia eri toimintoja niille saattaa olla tilausta.
Kaupan ja kahvilan, kirjakaupan, matkailuneuvonnan tai vaikkapa pubin yhdistelmät lienevät enemmän tätä päivää. Ainakin suuremmissa kaupungeissa korttelikaupat ovat viime aikoina kokeneet pienen nosteen. Toivon tämän trendin rantautuvan myös pienemmille paikkakunnilla. Ja kyllä, lupaan käydä ostoksilla myös näissä pikkukaupoissa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi