Kuvaa kahvipaketin avulla

DSC_1037
Toukokuun alussa kuka tahansa voi kokeilla laatikolla kuvaamista Paraisilla.
Kolmena päivänä toukokuussa (5.–7.5.) kaikki asiasta kiinnostuneet voivat kokeilla valokuvaamista kahvipaketilla. Kuvataiteilija Hans G Hästbacka on rakentanut kameroita Kaffino-laatikoista, eli kahvikorvikepaketeista. Hän järjestää yhteistyössä Åbolands hantverk -yhdistyksen kanssa interaktiivisen neulanreikäkameratapahtuman Paraisilla.
Tiistain ja torstain välisenä aikana kello 15–19 kuka tahansa voi pistäytyä Åbolands hantverkin tiloissa, eli ns. Keltaisessa talossa (Lukkarinkuja 5), ja lainata mukaansa Kaffino-laatikon jonka kanssa voi lähteä kuvausmatkalle lähiseudulle. Negatiivi kehitetään myöhemmin pimiössä, joka rakennetaan talon kellaritiloihin. Kuvan kehittäminen kestää noin 10 minuuttia. Jos kuva on omasta mielestä onnistunut, oman valokuvan voi käydä hakemassa Gullkronan myymälästä kunhan Hästbacka on ehtinyt skannaamaan negatiivin ja tulostamaan siitä kuvan.
– Kirkkaalla säällä kuvan ottaminen neulanreikäkameralla kestää noin yhdeksän sekuntia. Jos sataa, joutuu odottelemaan muutaman minuutin. Kamera sijoitetaan tukevalle paikalle, jonka jälkeen reiän edessä oleva teipinpalanen poistetaan – ja odotetaan. Sen jälkeen on vain syytä toivoa parasta, Hästbacka selvittää.
Hästbacka on itse paikalla antamassa vinkkejä kuvaamiseen. Hänellä on mukanaan yhteensä 30 Kaffino-laatikoista valmistettua kameraa joita saa lainata. Laatikot hän on saanut Pietarsaaren Sikurimuseosta.
– Kaffino-laatikot ovat kooltaan sopivia, näyttävät hyviltä eivätkä ole niin hankalia kuljettaa, joten pyysin saada muutaman. Niistä olen nyt rakentanut kameroita. Kamerat on vuorattu mustalla pahvilla joka on maalattu mattavärillä. Linssi on valmistettu pellinpalasta johon olen tehnyt pienen reiän.
Hästbacka on itse harrastanut neulanreikävalokuvausta 15 vuoden ajan. Hänellä on kotonaan yli 100 kameraa, jotka hän on itse rakentanut. Suurin osa on valmistettu pahvilaatikoista, mutta joukkoon mahtuu myös viemäriputkesta, hylsyistä, kirjoista, linnunpöntöistä ja jopa vanhoista mainoskylteistä valmistettuja versioita.
– Kirjan kaikkien sivujen liimaaminen yhteen on hieman työlästä, mutta muuten niistä saa oikein hyvät kamerat. Minulla on myös muutama puusta valmistettu kamera, ne painavat noin 7,5 kiloa joten ovat todella tukevia. Niillä on hyvä kuvata esimerkiksi vettä. Pahvikameroissa on aina olemassa se riski, että ne lähtevät tuulen mukana lentoon enne kuin ehtii saamaan onnistuneen kuvan. Juuri siinä piilee neulanreikäkameran viehätys. Lopputulos ei ole lainkaan omissa käsissä. Aina voi unelmoida siitä, millainen kuvasta tulee, mutta sen näkee vasta pimiössä. Usein edessä on pettymys, joten edessä on uusi yritys. Tämä on täydellinen vastakohta nykyajan nopeille digikameroille. Tällä menetelmällä saa todella testata omia hermojaan. Epävarmuus lopputuloksen suhteen luo jännitystä!
Tapahtuman aikana otetut kuvat tulevat näyttelyyn Paraisten kirjastoon ensi vuoden helmikuussa.
Tapahtuma on maksuton.
Marina Saanila, suomennos Mikael Heinrichs