Liian täysi kartonkipuristin häiritsee

Viikonlopun keskusteluaihe Paraisilla. Kuva: Carina Holm

Kartonkipuristin K-Supermarket Reimarin ulkopuolella Paraisten keskustassa oli äyräitään myöden täynnä viikonlopun aikana.

Pahvien täyttöaukko on tukkeutunut ja sen jälkeen ihmiset ovat jättäneet paljon pahvia komprimaattorin ulkopuolelle.

Tuuli ja linnut ovat edesauttaneet roskien leviämistä.

Monet ovat järkyttyneitä siitä, miltä kierrätyspisteellä näyttää ja siitä, että toiset jättävät pahvijätteensä tällä tavalla, sen sijaan, että yrittäisivät uudelleen joku toinen päivä.

Monet ovat soittaneet Rinkiin

Rinkin sopimusasiamies Taneli Lumiaro sanoo, että monet ovat soittaneet Rinkiin viikonlopun aikana ja valittaneet.

— Mutta kun puristin ei ole läheskään täynnä. Ongelma on, että joku on laittanut puristimeen aivan liian ison kartongin, joka on tukkinut sen ja se ei ole pystynyt puristamaan kartonkia. Kun seuraava sitten on jättänyt pahvijätteensä puristimen ulkopuolelle, on noidankehä valmis, varsinkin kun seuraava tekee saman ja jättää myös roskansa ulkopuolelle.

Lumiaro kehottaakin kartonkipuristinta käyttäviä paraislaisia ja vapaa-ajan asukkaita leikkaamaan tai repimään pahvit siten, että palat eivät ole metriä suurempia.

Tarkoitettu kotitalouspahveille

Samalla hän huomauttaa, että kartonkipuristin on tarkoitettu kotitalouspahveille ja eikä esimerkiksi yritysten suurille pahvimäärille.

— Jos on esimerkiksi ostanut uuden pyörän tai sohvan ja aikoo laittaa pakkauspahvin puristimeen, täytyy varmistaa, että palat eivät ole niin suuria, että ne tukkivat puristimen, hän sanoo.

Kartonkipuristimeen tai komprimaattoriin mahtuu periaatteessa ”loputtomia määriä’” kartonkia, sanoo Lumiaro.

— Sinne mahtuu 4 000 kiloa tai 200 kuutiometriä kartonkia. Siinä on kolme tilaa, kuinka täynnä se on, ennen kuin se varoittaa onko se täynnä tai liian täynnä, ja nyt se oli kakkosessa kolmesta, joten se ei ollut edes läheskään täynnä.

Tärkeintä kartongin ylitsepursumisen välttämiseksi ja yleisen ärsytyksen estämiseksi tulevaisuudessa on pitää huolta, että puristimeen laitettavat pahvinpalaset eivät ole liian suuria.

Lumiaro sanoo, että Paraisten komprimaattorin kaaoksesta huolimatta, siellä oli tilaa vielä 1 500 kilolle kartonkia, kunhan vaan puristinta ei olisi tukittu.

Komprimaattori tyhjennetään 2–4 viikon väliajoin.

Osin se hälyttää itse, kun se alkaa täyttymään, osin määriä seurataan etävalvonnalla.

Hän toteaa, että Paraisten puristinta käytetään paljon ja se ottaa normaalisti vastaan 4–5 kuutiometriä pahvia joka päivä.

Nyt aluetta siivotaan.

Carina Holm
045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi
Käännös Timo Järvenpää

3 Kommentia

  1. Kontti on käsittääkseni n. 2,4 m leveä, ja n. 3m korkea. Sen on siis n. 28 m pitkä jotta siihen mahtuu mainitut 200 m3 tavaraa, eikä silloin jää koneistolle vielä tilaa. Ja miksi vaivaudutaan tyhjentämään joka 5 viikko jos kerra tilaa on 40 viikoksi (200/5 m3)?

    • 5m3/päivä -> 40päivää. Joskus tulee varmaan enemmän, joskus vähemmän. Ja se pahvi puristetaan eli 200m3 puristamatonta pahvia menee aika pieneen tilaan..

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*