Lukioilla yhteinen Seili-aiheinen teemakurssi keväällä

Paraisten lukio penkkariajelulla. Kuva: Annabella Karlsson

Ruotsinkielinen lukio-opetus juhlistaa kohta 70-vuotista taivaltaan Paraisilla. Yhteistyö Paraisten lukion kanssa lisääntyy – yhteinen teemakurssi luvassa jo keväällä.
Paraisten lukiosta kirjoittaa tänä keväänä 26 abiturienttia, jotka perinteisin menoin jättivät koulun ja siirtyivät “lukulomalle” ylioppilaskirjoitusten alla. Samalla lukion toisen vuoden opiskelijat esiintyivät perinteiseen tapaan Vanhojen tansseissa.


Samaan aikaan lukio-opetus paikkakunnalla täyttää 70 vuotta, sillä ensimmäiset ruotsinkieliset lukiolaiset aloittivat opintonsa syksyllä 1947. 20 oppilasta aloitti silloin tien yliopillastutkintoa kohti, kymmenen heistä sai valkolakin.
Paraisten lukion ja ruotsinkielisen Pargas svenska gymnasiumin yhteistyö ViMe-hankkeen piirissä tulee tiivistymään kevään ja syksyn mittaan. Uuden opetussuunnitelman mukanaan tuomat teemaopinnnot tullaan toteuttamaan yhteistyönä huhti-toukokuussa kolmen kurssin paletilla. Kaikki kurssit ovat kaksikielisiä.
Tämän vuoden kurssin nimi in Muutos ja se keskittyy Saaristomeren biosfäärialueeseen. Tällä kertaa tarkemmin sanottuna Seilin saareen, ja kurssi toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen kanssa.
– Teema ja paikka tulevat vaihtumaan vuosittain, mutta toteutettavien projektitöiden tulee ankkuroitua kestävään kehitykseen. Niiden on myös tarkoitus olla ainerajoja ylittäviä, ruotsinkielisen lukion rehtori Annika Gustafsson kertoo.
Kurssia voi siis lähestyä joko maantiedon, biologian tai vaikkapa kuvataiteen näkökulmasta. Seilin saaren tulevien muutosten johdosta potentiaalisia aiheita on varmasti yllin kyllin tarjolla.
– Tarkoituksena on myös osallistua suomenruotsalaiseen Teknatur-kilpailuun näillä projektitöillä, ja olemme saaneet luvan myös suomenkieliselle lukiolle osallistua yhteisen kurssin puitteissa, Gustafsson sanoo.
Syksyksi on tulossa vielä yhteensä kahdeksan yhteistä kurssia yrittäjyysteemallla. Kurssikielinä on suomi, ruotsi ja englanti ja kurssit on toteutettu yhteistyössä RIBS-hankkeen kanssa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi