Möviken runt täyttää 50 vuotta – “Monelle se on perinne”

Innokkaita järjestäjiä Niffeniltä. Mirella Uddström (vasemmalta), Pia Snickars, Livia Karlsson, Sigrid Karlsson, Henry Karlsson ja Rasmus Friman. Kuva: Malin Johansson.

Perinteen mukaan Möviken järjestetään heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Tämän vuoden Nagu IF:n järjestämä perinteinen juoksukilpailu on vuorojärjestyksessä jo viideskymmens.

Vuonna 1973 Nauvossa juostiin Möviken runt ensimmäistä kertaa. Silloin reitti oli erilainen kuin nykyään ja hieman lyhyempi. Nauvolainen Henry Karlsson oli yksi niistä, jotka silloin seisoivat lähtöviivalla.

– Oli todella kuuma. Kun saavuimme kahden muun pojan kanssa Mövikenin mutkaan, pulahdimme veteen, Henry muistelee ja nauraa.
Kaikki kolme poikaa juoksivat maaliin samaan aikaan. Vuodesta 1973 lähtien Möviken runt on järjestetty vuosittain koronavuosia 2020 ja 2021 lukuun ottamatta.

Silloin kun Möviken runt -mitalit on jaettu, aurinko on lähes aina paistanut pääosin kirkkaalta taivaalta eikä kenenkään ole tarvinnut palella. Järjestäjät Mirella Uddström, Pia Snickars ja Rasmus Friman Niffenin hallituksesta kertovat, että sää on ollut usean vuoden ajan erittäin kuuma ja helle haastava juoksijoille.

– On tärkeää muistaa juoda riittävästi, Snickars huomauttaa ja lisää, että kisan aikana käytössä on kolme nesteytyspistettä.
Kilpailu on 10,7 kilometriä pitkä ja alusta sekä sora- että asfalttiteitä. Reittiä on vaihdettu yhteensä kolme kertaa vuosien aikana.
Harrastajaluokan lähtö on klo 11 ja kilpailuluokan klo 12. Lisäksi 11-vuotiaille ja nuoremmille junioreille on oma kisa – Minimöviken, jonka pituus on noin 3,6 kilometriä.

– Vuonna 2017 järjestimme Minimövikenin ensimmäistä kertaa, kertoo lastenkilpailun veturina toimiva Snickars.

Tänä vuonna, kun Möviken runt juostaan 50. kerran lauantaina 6. heinäkuuta, paikallaan on myös nelinkertainen olympiakultamitalisti. Lasse Virén saa kunnian jakaa mitalit. Kutsuvieraita ovat myös ennätysten haltijat Niklas Wihlman ja Anne-Mari Hyryläinen. Vakavat pyrkijät voivat yrittää voittaa Wihlmanin ennätysajan 34,33 ja Hyryläinen on päässyt Mövikenin ympäri ajalla 37:36. Ennen lähtöä Saaristoterveyden Marika Melkko johtaa kaikille osallistujille tarkoitetun lämmittelyn.

Osallistujia on pääsääntöisesti noin 200

Osallistujien joukossa on yleensä sekä paikallisia asukkaita että kesävieraita, ja paljon on niitä, jotka vierailevat tapahtumassa joka vuosi.

– Monille tapahtuma on perinne, sanoo Friman ja kertoo pariskunnasta, joka saapuu joka vuosi asuntoautolla ja yöpyy Nauvon urheilukentällä.

Osallistujamäärä on pääsääntöisesti noin 200 ja järjestäjät toivovat, että myös harrastajat saapuvat paikalle juhlakisaan.

– Jos ei halua juosta tai kävellä, voi aina tulla paikalle juomaan kupin kahvia ja kannustaa osallistujia, Snickars sanoo.

Hallitus esittää suuret kiitokset kaikille vuosien varrella auttavan kätensä ojentaneille ja huomauttaa, että ilman talkootyötä kisaa ei olisi mahdollista järjestää vuodesta toiseen.

Kilpailuun voi ilmoittautua ennakkoon Nagu IF:n nettisivujen kautta: https://naguif.idrott.fi/moviken-runt/ Ilmoittautua voi paikan päällä viimeistään puoli tuntia ennen lähtöä. Osoite on Nauvon urheilukenttä, Puistotie 24, 21660 Nauvo. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan paikallisten yritysten sponsoroimia palkintoja.

Malin Johansson

Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*