”Nyt Paraisten kaupunki haluaa pimeyden entistäkin pimeämmäksi”

On syyskuun alku ja jo nyt aurinko laskee Paraisilla ennen kello 20.30. Ja pimeämmäksi se käy.

Talvipäivän seisauksena 21. joulukuuta aurinko laskee jo kello 15.22. Sinä päivänä valoisaa tulee vasta kello 9.36 jälkeen.

Tai valoisaa ja valoisaa.

Muistatte varmaan, että on päiviä, jolloin valoisaa ei oikeastaan tule lainkaan ja kaikki on peittyneenä paksuun harmaaseen sumuun, jolloin ei oikeastaan näe mitään?

Me elämme suuren osan talven puolesta vuodesta pimeydessä.

Nyt Paraisten kaupunki haluaa pimeyden entistäkin pimeämmäksi.

Säästääkseen rahaa on ajateltu sammuttaa ja poistaa nykyiset katuvalot noin neljältätoista kilometriltä maantietä Paraisilla.

Hengenvaarallisia suunnitelmia, kirjaimellisesti.

Tästä ollaan myös kaupungilla tietoisia.

Päätöksiä tekevät poliitikot ovat voineet lukea, että valaistuksen heikkeneminen maanteillä Paraisilla ”johtaa alentuneeseen turvallisuuteen jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille kyseisissä tieosuuksilla”.

On tärkeää huomioida, että useat jalankulkijoista ja pyöräilijöistä maanteillä ovat lapsia ja nuoria.

Usein heillä ei ole muuta mahdollisuutta kulkea, kun vanhemmat autoineen ovat töissä.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden heikkeneminen mainitaan, mutta sitä vastoin niiden nuorten ihmisten, jotka asuvat Paraisten maaseudulla ja ajavat skootterilla tai mopolla päästäkseen harrastuksiinsa Malmille ja takaisin, heikentyvästä turvallisuudesta ei sanota mitään.

Ei sanota mitään isojen hirvien ja peurojen heikentämästä turvallisuudesta pimeässä, vaikka jokainen, joka asuu Paraisten maaseudulla, on ainakin joskus törmännyt tai ollut lähellä törmätä peuraan tai hirveen, joka on äkisti juossut tielle.

Useat kyseessä olevista teistä ovat vaarallisia jo nyt.

Ne ovat kapeita, mutkikkaita ja huonossa kunnossa, paremmin sopivia menneiden aikojen hitaille hevosvaunuille, kuin kaikille niille autoilijoille, jotka jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden lisäksi käyttävät niitä päivittäin, mukaan lukien raskaat soralla ja puutavaralla lastatut kuljetukset.

Kyseessä ovat muun muassa Muddaistentie, Vånontie, Sydmontie, Koorlahdentie, Lielahdentie ja Lemlahdentie.

Ne ovat teitä, joita pitkin useat paraislaiset kulkevat kotiinsa.

He ovat niitä, jotka myötävaikuttavat elävään maaseutuun, joka on tärkeä osa arkipäivää ja todellisuutta Paraisilla.

Se, että useat paraislaiset kärsivät ja ovat järkyttyneitä heikentyneestä turvallisuudesta, jonka valojen sammuttaminen aiheuttaa, huomaa myös reaktioissa, jonka nämä suunnitelmat ovat saaneet aikaan.

Paraisten Kuulutukset ei ole pitkään aikaan julkaissut niin paljon yleisönosaston kirjoituksia yhdestä aiheesta kuten päivän lehdessä (3.9.2020) ja useat kirjoitukset ovat myös tulleet sekä PK:n nettisivuille että Facebook-sivulle.

Kaikissa niissä on selvä viesti – älkää sammuttako katuvaloja Paraisten maaseudulla!

Älkää asettako ihmisten henkiä vaaraan säästämällä puoli miljoonaa euroa.

Carina Holm

carina.holm@aumedia.fi

Käännös: Timo Järvenpää

LUE MYÖS:

Useat tiet Paraisilla pimenevät

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*