Paljon muutakin kuin pelkkä valopiste

Rajattomat mahdollisuudet. Katuvalaistus voi tulevaisuudessa antaa paljon hyödyllistä tietoa erilaisista asioista, yhdyskuntainsinööri Matias Jensén toteaa. Kuva: Mikael Heinrichs
Paraisten kaupungin osalta yhdyskuntainsinööri Matias Jensén toimii katu- ja liikennesuunnittelun yhteyshenkilönä. Myös katuvalaistus on hänen heiniään.
– Kaupungin vastuulla on erittäin kirjava kattaus valaisimia ja laitteistoa kunnan eri osissa. Meillä ei ole aikaisemmin ollut kaikenkattavaa karttaa kaikista valaisintyypeistä ja malleista käytettävissämme, joten sitä työtä tehdään parasta aikaa. Samalla kartoitetaan myös maakaapeleita ja niiden vetoja. Se on jo aivan turvallisuudenkin kannalta todella tärkeää tietoa, samoin toimivuuden osalta. Vikaetsintä helpottuu, kun tiedämme mitä on missäkin, Jensén sanoo.
Kaupungin ja Du-tecin huoltosopimukseen sisältyy neljä tarkastuskierrosta vuodessa ja rikkoutuneita polttimoita vaihdetaan luonnollisesti myös näiden tarkastuskierrosten välissä. Etenkin suojateiden ympäristöt pyritään saamaan korjattua mahdollisimman nopeasti.
Tällä hetkellä Rantatie on osuus, joka on valaistu läpi yön. Useimmissa paikoissa valaistus on kuitenkin sammutettu yöllä kello yhden ja viiden välillä.
Rantatien valaistusta tullaan tosin himmentämään hieman juuri tänä aikana.
– Tämä on nykypäivää ja älykäs katuvalaistus tuo myös muita mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa tätä kautta voidaan kerätä paljon arvokasta tietoa. Katuvalaistus on paljon muuta kuin pelkkä valonlähde tulevaisuudessa. Sen kautta saadaan esimerkiksi tilastotietoa liikennemääristä ja kävijämääristä, Jensén kertoo.
Vanhojen elohopeapohjaisten polttimoiden myynti Suomessa loppui vuonna 2015. Tästä johtuen onkin siirrytty kestävämpiin ja energhiatehokkaampiin led-polttimoihin.
– Led-valaisimien valmistajat lupaavat niille jopa 80 000–100 000 tunnin käyttöikää, joten ne voivat hyvinkin toimia jopa 30 vuoden ajan, Jensén muistuttaa.
Kaupungin tavoitteena on vähentää energiankulutusta 30 prosentilla.
– Tietyissä kohteissa pääsemme jopa 50–70 prosentin säästöihin valon määrästä tinkimättä.
Uudet valaisimet ovat tehokkaampia.
– Tämä on ilman muuta järkevä investointi. Vaihtoehtonahan olisi katuvalaistuksen purkaminen kokonaan. Sekin maksaisi.
Viime vuonna uusittiin Houtskarin katuvalaistusta, seuraavana vuorossa ovat Iniö, Korppoo ja Nauvo.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi